Дантеова „Божанствена комедија“ пролог у 57. БИТЕФ

Представа „Божанствена комедија“ према епском делу Дантеа Алигијерија, у режији немачког уметника Франка Касторфа, отворила је програм „Пролог“ на 57. издању фестивала БИТЕФ, на великој сцени „Оливера и Раде Марковић“ Београдског драмског позоришта.

У овогодишњи Битеф уводи нас комад редитеља Франка Касторфа Божанствена комедија – критика конзумеризма у данашњем неолибералном капитализму. Овакав Пролог повезује претходно и ново уметничко руководство Битефа и одражава колективни допринос претходних издања фестивала.

„Мислим да је ова представа заиста за отварање фестивала и то не кажем због нас глумаца, већ заиста мислим да људи треба да дођу и погледају како размишља Франк Касторф, а ми смо били ту у функцији да изведемо те неке његове замисли које вероватно неке нећемо никада ни разумети, јер их је он имао у глави у том тренутку и он зна шта је хтео да постигне. Али мислим да баш тако морамо и да је играмо, и да публика треба да погледа то“, наглашава глумац Александар Радојичић

Главни програм овогодишњег Битефа чине храбра домаћа остварења попут комада Као и све слободне дјевојке Атељеа 212 и награђивана европска остварења као што је литвански комад Сунце и море.

„Наши критеријуми су углавном били да од много представа које смо погледали, заправо одаберемо оне добре и оне за које мислимо да ће бити занимљиве битефовској публици. Тако да чини ми се да је критеријум за добру представу свима колико различит, толико и једнак. Сви некако на исти начин осећамо када је нешто добро, тако да у неком разговору са Никитом и Ксенијом, када смо дискутовали о представама, врло лако су се издвојиле оне представе за које су сви осећали да је у њима нешто узбудљиво, ново и нешто добро“, наглашава Тијана Грумић, коселекторка програма Битефа.

Позоришни и филмски редитељ Боро Драшковић ће у Југословенском драмском позоришту свечано отворити 57. изадње Београдског интернационалног театарског фестивала, који се до 10. октобра одржава под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија“.

Затим ће на великој сцени „Љуба Тадић” бити изведена представа Деца сунца, Максима Горког, у режији Матеје Колежник, у продукцији театра Шаушпилхаус из Бохума у Немачкој.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије