Читај ми!

Виртуелна реалност открива Миланску катедралу на сасвим нов начин

Миланска катедрала, готичка богомоља која је симбол града и највећа катедрала у Италији коју сваке године посећују милиони туриста, од краја овог месеца за све посетиоце уводи и могућност посете путем виртуалне реалности.

Изградња Миланске катедрале започета је 1386. а завршена 1965. године. Архитекта Никола де Бонавентура дао јој је тај иницијални готички изглед, а кроз петвековну изградњу мноштво архитеката, уметника и скулптора дали су јој свој печат.

Једна од највећих католичких цркава на свету, на својих 11.700 квадратних метара, може да прими више од 40.000 људи, а годишње је посети више од два и по милиона туриста. Њима се нуди мноштво могућности за посету овом фантастичном здању, а од краја овог месеца, ко то буде желео, моћи ће и да преко виртуалне реалности открије катедралу и упозна се са њеном историјом на један сасвим другачији начин.

„Ова иницијатива представља дух овог града, Милана, који негује своју традицију, али истовремено се не плаши ни будућности, ни технолошке револуције. Виртуална реалност и вештачка интелигенција ће на врло значајан начин променити наше друштво. Ми можемо да се плашимо ове промене, или да их осуђујемо и да се противимо њиховом уласку у наше животе, али и да их прихватимо, као што смо ми овде у Дуому одлучили“, наглашава Ферућо Реста, професор на Политехничком факултету у Милану и саветник „Венеранде Фабрике дел Дуомо“.

„Захваљујући овим паметним наочарима, ми можемо да видимо неколико различитих ствари унутар Дуома. Укупно 12 које смо одабрали и које се крећу од археолошког дела, где путем ових наочара можете да видите како је то изгледало у прошлости. Затим оргуље, које су највеће оргуље у Италији. Онда можете да се окренете ка прозорима и видећете анимацију неких сцена које се могу на њима видети. Онда можете на самом уласку у катедралу да видите меридијану, коју посетиоци често ни не примете, а захваљујући овим наочарима можете видети сноп светла који улази и осветљава унутрашњост катедрале“, објашњава Емануеле Калиони, координатор дигиталних активности Миланске катедрале.

Поред ових паметних научара, који путем проширене стварности дају форму сликама, посетиоцима се нуди и виртуално истраживање каменолома Кандољија одакле потиче мермер који се користио за изградњу катедрале. Преко специјалних визира посетиоци ће моћи да виде Валдосолу, где се налази каменолом, те да активно учествују у вађењу мермера, а моћи ће и да прошетају платформом, која се некада користила за руковање блоковима, на висини од преко 20 метара.

„Овакви типови научара су до сада омогућавали да будете гледаоци унутар другачије реалности. Дакле, улазили смо у други свет, али нисмо могли баш да се крећемо по том свету. Сада имамо ове нове научаре, које нам омогућавају и покрете тела, што нам омогућава да доживимо комплетно искуство. Дакле, нисмо више само гледаоци, већ и протагонисти“, наглашава Лоренцо Капанари, извршни директор компаније "Another Reality“.

Овај обилазак туристима је могућ на енглеском језику, а од 28. јула на шпанском и немачком. На овај начин посетиоци могу да виде и детаље, које иначе не би запазили, те да прошетају историјом.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару