Читај ми!

Култура у "Отвореном Балкану", министарка Гојковић: Зубин Мехта предложио да се одрже три концерта

Београдска филхармонија сутра слави 100. годишњицу. Министарка културе Маја Гојковић казала је да ће иницијатива "Отворени Балакан" на пољу културе почети обележавањем стоте годишњице филхармоније у Београду, а затим у Скопљу и Тирани.

У недељи пред нама, иницијатива "Отворени Балкан" откриће нам и своју културну димензију. Помирење и културна толеранција, отварање нових канала комуникације за самосталне културне организације нудећи им могућност за регионално умрежавање - то ће бити нови степеник и задатак у сарадњи држава региона.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка културе Маја Гојковић рекла је да је иницијатива "Отворени Балкан" чији је идејни творац председник Александар Вучић, настала прво као платформа важна за економску сарадњу држава које су приступиле "Отвореном Балкану" или које ће приступити у будућности, али родила се идеја на самиту у Охриду, да се то свакако прошири и на сегмент културе. 

ом приликом смо у Охриду, нас три као министри културе, Србије, Северне Македоније и Албаније, потписале меморандум о сарадњи у свим сегментима културе", напоменула је Гојковићева.

Министарка културе истиче да јој је изузетно задовољство што је Србија повукла те прве потезе.

"Сада већ имамо сарадњу у области театра, националног театра које је покренуо Светислав Гонцић, потписали су и споразуме, три драме, опере, балети, а ми смо се договорили да иницијатива Отворени Балкан у подручју културе започне управо обележавањем стогодишњице Београдске филхармоније, где је Зубин Мехта предложио да се одрже три концерта.  Први је у Београду, то је сутрашњи гала концерт у присуству и министарке културе Северне Македоније, а затим одлазе у Скопље и у Тирану и тиме ћемо обележити почетак наше велике сарадње у области културе", рекла је министарка. 

Према њеним речимна, свакако је значајно што ћемо наше стваралаштво показати и у иностранству, 13. јула у Паризу. У Културном центру заједнички ће наступити уметници све три државе. 

"Кустоскиња је особа која је веома позната у међународним круговима, као неко ко је значајан за ликовно стваралаштво, она је изабрала три аутора из три државе и нас представља Нина Зељковић. Сва три уметника су добила задатак да проуче шта то нас спаја са простора Балкана и у области заштите животне средине, уопште културног наслеђа, и сва три уметника ће одговорити управо на ту тему", рекла је она.

На великој премијери, односно изложби 13. јула у Паризу на једном месту страној публици показаћемо шта то спаја ове три државе у области културног и природног наслеђа, подвукла је Гојковићева. 

Наступи у Паризу, Кану, Прагу

Уметници Србије имали су ове године заиста значајне наступе и у Венецији, у Кану и Прагу.

"Што се тиче Отвореног Балкана, ту смо одлучили да имамо шест месеци нашег наступа преко Културног центра у Паризу у наредној години. Читав свет ће бити у Паризу јер је Олимпијада следеће године и важно је да се ми представимо, односно уметници из Србије и земље које се налазе у иницијативама Отвореног и Балкана", додала је Гојковићева.

Напомиње да много више као министар културе посвећује пажњу мобилности уметника, јер није доста само да неко прође на конкурсу па да добије нешто пара да би могао да креира неки свој програм. 

"Важно је да уметник буде присутан негде у иностранству где се креира политика и мишљење о држави и о вашим уметницима, да им пружите могућност да негде излажу и да се представе. Први пут смо учествовали у Лондону на тријеналу дизајна и заиста кажу да смо најпосећенији били. И велики је успех у Прагу, такође први пут се појављујемо, млађи аутори који су освојили две престижне награде - све је то део културне дипломатије једне државе", рекла је Гојковићева. 

Сетите се оног времена, још за време Југославије, напомиње она, када се толико улагало у културу, баш због тога да би се направио један посебан, нови изглед или имиџ државе у свету. 

Тако и сад, уз економске успехе које имамо свакако пажње на себе скрећемо тиме што имамо добре уметнике и што су они заиста присутни свуда, наводи министарка. 

У Кану је филм "Ничија земља" аутора Владимира Перишића скренуо пажњу, рекла је она и додала да је освојена награда за мушку улогу, за дебитантску улогу једног младог глумца. 

Отоворена врата за разговоре са глумцима 

Министрака Гојковић је рекла да разговара са глумцима ових дана. "Министар сам већ, ако изгледа као вечност, тек неких две и по године, нема још три године. Врата су увек била отворена, они то добро знају. Долазили су и долазе да разговарамо. Дакле, не само о професији глумаца, него и режисера, продуцената, свих осталих. И сви остали уметници долазе, врата су отворена, можемо да наставимо да разговарамо о свим оним сегментима који би побољшали статус или рад људи који се налазе у кинематографији", истиче Гојковићева.

Маја Гојковић је напоменула да је њена обавеза, дужност и одговорност да каже колико држава улаже у сегмент аудио-визуелног стваралаштва и како тога није било пре 2012. године, поготово не пре 2016. године када су на иницијативу председника Србије, тадашњег председника владе, уведени одређени подстицаји. 

"Морам да вам кажем да страни продуценти доносе новац у државу. Домаћима ми помажемо, да би могли да стварају дела тиме што имају права и на подстицаје, али свакако ту помаже и Филмски центар Србије којем је то и основна делатност - да расписује конкурсе и да помаже уопште почетак стварања неког филма. Али наравно ту су и компаније и РТС, који често издваја новац и откупљује права на приказивање серија и филмова и наравно Телеком Србије. И није то ружно ништа рећи, него је то дужност и одговорност једног министра да изнесе пред грађанима Србије јер све је то новац грађана Србије", закључила је Маја Гојковић. 

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара