Читај ми!

Живимо у Опенхајмеровом свету, број Оскара то доказује

„Опенхајмер“ је најбољи филм 96. доделе Оскара. Прича о креатору атомске бомбе освојила је седам награда Америчке филмске академије, укључујући Кристосфера Нолана за режију. На Другом програму РТС-а од 20 часова биће емитована скраћена додела Оскара, а ексклузивно на Првом програму, од 22 сата двоструки добитник Оскара – „Зона интереса“.

У дугој оскаровској ноћи, очекивано највећи добитник 96. филмске свечаности је биографска епска драма о креатору атомске бомбе Роберту Опехнајмеру. Глумац Килијан Марфи којег је међу првима открио редитељ Горан Паскаљевић у филму Како је Хари постао дрво, заслужио је епитет најбољег глумца јер је и понео највећи терет комплексне историјске слагалице Кристофера Нолана.

„Ја сам поносни Ирац који стоји овде вечерас. Снимили смо филм о човеку који је направио атомску бомбу. Живимо у Опенхајмеровом свету и желео бих ову награду да посветим свим миротворцима на планети“, истакао је Марфи у говору након што му је уручена позлаћена статуета.

Највећи добитник оскаровске церемоније је и глумица Ема Стоун која је за улогу у дистопијској бајци Јадна створења освојила другог Оскара у каријери. Срећа због још једне златне статутете, у други план је бацила пех са „Луј Витон“ креацијом.

„Моја хаљина се покварила. Мислим да се то десило током извођења песме Ја сам само Кен. Прилично сам сигурна. Ово је заиста неодољиво. Извињавам се. Глас ми је мало нестао“, рекла је глумица Ема Стоун.

Након досадног сценарија и недуховитог домаћина Џимија Кимела, дозу разиграности унео је Рајан Гослинг док је изводио Кенову песму из филма Барби.

Филм Јоргоса Лантимоса Јадна створења други је по броју освојених Оскара – укупно четири. Поред Еме Стоун награђен је у техничким категоријама шминка и фризура, сценографија и костим.

Као што смо и прогнозирали, трилер Анатомија пада освојио је Оскара за оригинални сценарио, а његов протагониста пас Меси, побрао све симпатије.

Такође извесно, уникатна драма о Холокаусту Зона интереса, награђена је са два Оскара – за најбољи међународни филм и звук јер управо он дочарава страхоте нацистичког зла.

„Наш филм показује куда дехуманизација води у најгорем облику. Она је обликовала сву нашу прошлост и садашњост“, поручио је редитељ Џонатан Глејзер.

У Долби театру, било је и холивудског егзибиционизма – глумац Џон Сина побринуо се да 96. додела Оскара не падне у заборав.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво