Јово Максић о „Кожи“: Ја сам инспектор, а Слободан Милошевић је крив за смрт мог брата

Дуго очекивани финални део Бањалучке трилогије Николе Коље Пејаковића стиже на мале екране 20. јануара. После изузетног успеха, серија „Месо” и „Кости”, пред нама је „Кожа”. Ова десетоделна сага се емитује премијерно, суботом и недељом у 20. часова на Првом програму РТС-а. Јово Максић тумачи лик Жарка Којића.

Кроз причу и различите судбине у завршном делу трилогије – Кожи, овога пута нас воде редитељ Саша Хајдуковић и сценариста Никола Коља Пејаковић.

„И сам Коља рекао да је ово можда најличнија његова прича. Тако да можете претпоставити о којој тематици је реч. Једноставно, сва три дела се баве причом обичног човека у овом времену транзиције, поготово у послератном”, рекао је Јово Максић у Јутарњем програму.

Тај обичан човек – главни лик, је Слободан Милошевић, који се након одслужене казне затвора враћа прво за Београд, па онда у Бањалуку, јер постоје извесни папиролошки проблеми.

„Видећете у првој епизоди с којим проблемом се сви суочавамо. Враћа се наравно у Бањалуку. То је коинциденција, то име Слободан Милошевић. Врло је занимљиво. Нема везе са оним Слободаном Милошевићем”, објаснио је глумац.

Максић игра главног инспектора у Бањалуци, Жарка Којића, који је у одређеној вези са Слободаном Милошевићем.

„Слободан и Жарков брат су били најбољи пријатељи, и они јесу били у генерацији најбољи пријатељи. И хајде да кажем, ја негде сматрам да је он један од главних криваца за смрт мог брата”, открива Максић.

Додаје да је Бањалучка трилогија можда једна најискренија слика послератних дешавања не само у Бањалуци, већ у било ком месту, у Босни нарочито.

„То је врло мучан период. То најбоље осете обични људи. За некога је рат био брат, за некога је рат увек био рат. И тако, све се то наставља, ти исти ликови настављају, лепо пливају и у послератном периоду. А обичан човек увек страда, и увек на својој кожи осети све то”, сматра Максић чији се лик у Кожи појављује од четврте епизоде.

Серија је снимана у Београду, Бањалуци, у Холандији. Глумачка екипа је нарочито бројна. Уз Пејаковића учествују још, између осталих, Љубиша Савановић, Љубомир Бандовић, Весна Тривалић, Наташа Нинковић, Марко Гверо, Бода Нинковић, Небојша Дугалић, Марко Тодоровић, Александар Јовановић…

„Једно огромно задовољство је било и кад сам радио Кости, поготово, а и сад. Једва смо чекали да се опет састанемо. То је једна дивна екипа, изузетни и као прво – професионалци, сарадници, људи, све у суперлативу могу само њима да кажем. И то је стварно једна екипа о којој се обрадујем увек кад се видимо, ту су пријатељи за цео живот”, рекао је глумац.

„Очекујем и наравно, сви се надамо ће бити боље, још боље од Костију, ако може бити боље од Костију, и да ће једноставно имати гледаност као што су имали и Месо и Кости. Мислим, сјајна је прича стварно, и глумачки, и редитељски, и фотографија је маестрална. Стварно је уложено много труда и некако и душе остављено у том пројекту, тако да се надамо најбољем, и да ће то код публике да прође онако како треба”, закључио је глумац Јово Максић.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије