Читај ми!

Иновације – Институт за реуматологију постаје регионална референтна установа

Процењује се да ће свака четврта особа у свету и у Србији, током живота добити неку хроничну реуматску болест. Како би се побољшало њихово лечење, Институт за реуматологију отворио је кабинете за магнетну резонанцу, компјутеризовану томографију и амбуланту за лечење бола.

На Институту за реуматологију годишње ураде око 140 хиљада прегледа, а хоспитализују око 3.500 пацијената. Код ових, али и других болести – важно је да се што раније открију и адекватно лече. У томе ће им помоћи нова опрема.

Магнетна резонанца је веома важна због тога што класичним рендгеном запаљење кичме можемо да откријемо тек између тек пет до 10 година од почетка болести ,а магнетна резонанца нам даје могућност да запаљенски процес уочимо већ у току првих неколико недеља. Скенер који смо отворили, који је набављен, нам омогућава да пратимо оштећење унутрашњих органа", каже доц. др Предраг Остојић, директор Института за реуматологију.

„Ово је велико олакшање пацијентима, на првом месту не само што ће комплетну дијагностику да обаве у овој установи, него што су за магнет многи ишли приватно. И неће морати да одлазе у приватне здравствене установе, а исто тако и здравственим радницима којима је омогућена не само лакша дијагностика, него заиста у сваком смислу њихов рад", рекla је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Лече око 60 одсто пацијената са реуматским болестима у Србији. А неки од њих трпе и хроничне болове, зато су на Институту отворили и амбуланту за лечење бола.

„Ми хоћемо да Институт за реуматологију, као што је био у нашој земљи референтна установа, буде то и за читав регион, а самим тим да омогућујемо у наредном периоду и одређене едукације, да све већи број пацијената овде добије што бржу услугу", изјавио је доц. др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља.

Ускоро стиже и нови апарат за мерење коштане густине, као и увођење нових процедура физикалне терапије. Кажу да имају довољно стручњака – око 210 здравствених радника.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво