Читај ми!

Шта је неуропатија и како је препознати

Да ли су грчеви у ногама, пецкање или трњење проблем на који би требало реаговати или га просто занемарити? Пробада вас све чешће, забринути сте и не знате о чему је реч. Који специјалиста се бави тим проблемима. У РТС Ординацији о неуропатији говорио је др Милош Обреновић, интерниста и специјалиста физикалне медицине и рехабилитације.

„Имате неке тегобе, сензације, за које не видите неки објективни разлог. Јасно је ако имате неку повреду, нешто се десило, опекли сте се, нормално да осећате бол и жарење, то није неуропатија. Али ако имате бол, а немате узрок, онда значи да постоји обољење самог нерва. Ако имате пренаглашену реакцију, при додиру, који би требало да буде сасвим нормалан, ви осећате бол, што се назива алодинија, а то је већ обољење.

Ако имате сензације трњења, пецкања, жарења, затим изненадни пробод, кажу као да ме је ударила струја, нагли кратак бол секунд, две, то је неуропатија, треба размишљати шта је узрок и обратити се лекару“, објаснио је др Милош Обреновић.

Др Обреновић је говорио и о томе који се лекари специјалисти баве лечењем неуропатија.

„Да бисте поставили дијагнозу, потребно је проћи један, како ми то кажемо, мултидисциплинарни тим или преглед. Неуролози су ту на првом месту, а и физијатри се баве тим проблемима. Пацијенти се врло често обрате прво физијатру, пошто неуропатије почињу обично прво у рукама и ногама. Може да се деси да се пацијенти обрате и ортопеду, интернисти ендокринологу, јер врло често, једна од најчешћих неуропатија је дијабетичка неуропатија“, разјаснио је физијатар.

Др Обреновић каже да постоји и једна подгрупа неуропатија које се називају аутономне или вегетативне, када постоји оштећење вегетативног нервног система.То су симпатикус и парасимпатикус, и прве тегобе могу бити поремећаји срчаног ритма, убрзани срчани рад, затим нестабилан крвни притисак, вртоглавице, такође постоје и дигестивне тегобе, као и уролошке тегобе, зависно од сегмента вегетативног нервног система који је погођен и, на крају, чак и сексуалне дисфункције.

„Дефицит витамина Б6 може довести до оштећења нерава, али и хипервитаминоза Б6 може довести до оштећења нерава код употребе неких суплемената, што је данас модерно, у некој рекреацији, спорту, узимање суплемената без неке контроле и без неких озбиљних мерења", рекао је физијатар, и додао да је јако битна компонента анксиозности, јер хронични бол производи депресију и производи анксиозност.

Како вируси утичу на појаву неуропатије

„Било је неуролошких компликација код короне, значи било је оних који су добијали епилептичке нападе, па су као такви третирани да би се после доказало да нису епилептички напади. Било је кардиоваскуларних компликација, не само тромбоза, него поремећаји ритма и свих других ствари које смо поменули“, истакао је др Милош Обреновић.

Како каже др Обреновић, ХИВ производи неуропатију, затим херпес варичела, односно херпес зостер вирус. Код херпеса се јавља непријатан бол који може да остане симптом и неколико месеци после прележане инфекције.

Говорећи о томе која је разлика између дијабетичне и алкохолне полинеуропатије, др Обреновић каже: „Две најчешће полинеуропатије, су ове које су набројане, дијабетичка и алкохолна, а, по мом мишљењу, оне су најлакше за лечење. Међутим, у пракси то није тако. Алкохолна полинеуропатија је проузрокована алкохолом на два начина, један је токсичним дејством алкохола, а други им је што он прави потрошњу одређених витамина Б, па онда имате, у ствари, дефицит витамина Б, који то оштећује.“

Додао је да је најбоље решење прекинути коришћење алкохола, али и да је то тешко у пракси.

Што се тиче дијабетеса, посебно дијабетес типа 2, може се контролисати исхраном, физичком активношћу и узимањем лекова. Дијабетичка полинеуропатија је узрокована  оштећењем малих крвних судова.

„Код дијабетеса осећају најчешће онај класични периферни тип, то је значи, осећај сензација, жарења, то се описује као дијабетичка полинеуропатија као чарапе доколенице, пацијент почиње да осећа, значи од прстију, па до потколеница промену сензибилитета, утрнулост, хиперсензибилитет или хипосензибилитет, и она може бити симетрична, најчешће на оба екстремитета.

Може да буде и асиметрична, то се исто дешава и са рукама, значи, иде од периферије према горе, као да имате рукавице и да вам прсти трну, да имате осећај промењеног сензибилитета, на додир да осећате бол или да не осећате довољно уопште и да немате довољну координацију, контролу над покретима“, објаснио је др Обреновић, и додао да се дијабетичка полинеуропатија може развити и на граничним вредностима шећера у крви.

Што се тиче уклештења лумбалних и вратних нерава, то су механичке или трауматске неуропатије и настају као последица дегенеративних промена на кичменом стубу и пацијенти осећају да им трну прсти или осећају као недостатак снаге у ногама. То се може лечити многим методама, само треба деловати на време.

Шта је карпал тунел синдром

„То је уклештење, притисак нерава који се налазе у корену шаке са унутрашње стране шаке, где пролази тај средишњи нерв или медијанус и почиње тако што осећате трњење ова три прста, јагодица, пре свега, значи кажипрста и средњег прста. Код уклештења у врату такође се осећа трњење прстију, међутим прегледом, односно електромионеурографским прегледом ви видите да имате добру проводљивост која се успорава у корену шаке.

Не може пацијент да направи разлику да ли је у питању уклештење вратних нерава или оних у корену шаке, међутим, неуролог, односно физијатар или ко већ ради електромионеурографију, то испитивање где ви мерите проводљивост нерава и пратите какве врсте потенцијала имате, брзину проводљивости“, истакао је др Милош Обреновић.

Електромионеурографски преглед изгледа једноставно, али је мало непријатан. То као  акупунктурне иглице које се убадају у мишиће које инервише тај нерв и прати се проводљивост, односно брзина проводљивости. Магнетном резонанцом се добија увид у грађу, а електромионеурографијом се добија увид у функцију, односно који нерв је оштећен.

Када се треба обратити лекару

„Сви мишићни грчеви захтевају праћење, сeм ако су пролазни. Најчешће се сумња на неки електролитски дисбаланс, али то врло често није тако. Можете да имате одређена обољења мишића која су директно миопатија одређеног обољења, миозитиси који су изазвани вирусима, где ви имате подрхтавање мишића непријатно и грчеве.

Можете да имате и одређена друга неуролошка обољења као што је мултипла склероза и амиотрофична латерална склероза, која је јако озбиљна болест где ви имате то поигравање ситне фасцикулације, фибрилације. Ако су видљиве и грубе, то су фасцикулације, ако су ситне, невидљиве, а осећате то фибрилације, то је кључна разлика“, објаснио је физијатар др Обреновић, и додао да су опасније те ситне, невидљиве фибрилације које могу довести и до озбиљнијих болести.

Др Обреновић је објаснио и – о чему се ради код поремећаја пражњења бешике:

„То је немогућност контроле сфинктера бешике, немогућност заустављања мокрења, а некада и немогућност доброг мокрења, пражњења бешике. Код сексуалних дисфункција, то је класичан проблем код мушкараца са импотенцијом, код жена са дисфункцијом, такође, смањена жеља и осећај, тако да то све указује на поремећаје аутономног, односно вегетативног нервног система.“

Откривање неуропатије

„Апсолутно код неуропатија, наравно и код других стања, али код неуропатија је јако битан разговор са пацијентом, значи, што ми кажемо, анамнеза, затим електромионеурографија, то је нешто што апсолутно може да покаже на ком нивоу је који тип оштећења, пошто то може да личи на све друге, рецимо ове које смо поменули, цервикалне и лумбалне радикулопатије, значи, морате извршити одређена испитивања, магнетну резонанцу, снимања, скенер, и тако даље, да бисте тачно знали ниво и где како делује", каже др Обреновић.

„Код метаболичких и ендокриних морате урадити биохемијске комплетне анализе, видети функцију панкреаса, ниво хормона код штитне жлезде, код неуропатија удружених са системским болестима везивног ткива морате урадити имунолошке анализе и поставити добру дијагнозу и спровести адекватно лечење“, објаснио је др Обреновић.

Може ли се стање неуропатије поправити

„Када су у питању неуропатије, врло је тешко дати прави одговор, одређене су, да кажем, лакше и и излечиве. Можда се неки неће сложити са тим да су излечиве, али залечиве. Можете довести до побољшања и до стања које је сасвим подношљиво, зауставити процес. Код одређених неуропатија стварно имате велике проблеме и оне су прогресивне и само их можете на неки начин ублажити и успорити.

Примењују се разноврсни лекови из разних група. Оно што се данас, најчешће примењује, то су прегабалин то је антиконвулзивни антиепилептик. Код неуропатија је то лек избора, али то је лек који даје доста сензација, да кажем тако, компликација, нежељених ефеката и пацијенти га нерадо узимају, јер га тешко подносе. Некада је потребна трајна суплементација, некада је потребно и трајно лечење које супримира одређене тегобе и не можете прекидати ту терапију”, рекао је др Обреновић, и додао да се не може једним леком решити проблем.

Проблем није настао једноставно и не може се решити лако. Потребно је вратити се здравим навикама, правилној исхрани, физичкој активности и одлазити на време на спавање.

Гост РТС Ординације је коментарисао и уридин монофосфат и цитидин монофосфат као материје које обнављају нерве:

„Ове материје улазе у састав ћелијских мембрана и исхрањују нерве, односно обнављају мијелинску овојницу и они је граде. Учествују у метаболизму тих масти, липида, како их зовемо, од којих је састављен нервни систем. Нервни систем је већински липидни, у ствари.”

Који суплементи могу да помогну

„Пазите, пацијенти кажу ништа нисам добио од терапије, добио сам неке витамине да пијем, али треба им објаснити ово што ми управо причамо. Ти витамини Б комплекса, фолна киселина, они изграђују наше ћелије, наше ћелијске мембране и самим тим највише ћелијске мембране и мијелинску овојницу нерава”, рекао је физијатар.

Сви набројани витамини утичу на метаболизам масти, протеина, угљених хидрата и исхрањују добро наше нерве. Алфалипоинска киселина представља снажан антиоксиданс.

Физикалне терапије код неуропатија

„Физикална терапија, укључујући све врсте агенаса, значи и електротерапије и ласеротерапије и друге физикалне терапије и вежбе, наравно, доводе до смањења тегоба, доводи до побољшања. Ево само једна од терапија коју ми називамо транскутана електрична нервна стимулација или ТЕНС, скраћено, сви су чули за то, она је у ствари, да је тако објасним, као електроакунпунктура, она супримира провођење болних импулса и самим тим прекида стање које производи бол. И акунпунктура је једна од метода која јако добро делује на нервну проводљивост и успорава или елиминише болне импулсе, тако да те методе не треба занемарити”, закључио је за РТС Ординацију физијатар др Милош Обреновић, и додао да се тим методама не може да отклонити узрок, али се може олакшати пацијентима.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво