Легално лечење "магичним" психоделичним печуркама у Канади

Канадска влада и министарка здравља Пети Хаидју потписали су дозволу да се одобри узимање психоделичних печурака за болеснике који су у четвртој фази терминалног стадијума канцера. Ове печурке су иначе илегалне, али ће поменутим пацијентима помоћи у олакшавању анксиозности.

Канадска влада ће омогућити четворици пацијената са неизлечивим карциномом терапију псилоцибином.

Први пут после 1974. године у Канади законско изузеће пацијената за приступ психоделичном лечењу, наводи се у TheraPsil, непрофитној организацији, која се залаже да пацијенти ове групације добију приступ лечењу псилоцибином.

Један од пацијената Томас Хартл, истакао је да размишља о неизбежној смрти због анксиозности коју осећа.

"Брзо вам куца срце, осећате се ужасно", истакао је Томас Хартли за канадску ТВ мрежу додајући да му лекови против анксиозности не помажу колико је потребно.

Зато су он и још три особе позвали владу да дозволи легалну употребу ове печурке, која је у Канади незаконита већ око 46 година.

Истраживања су показала да псилоцибин, који се налази у психоделичним гљивама, значајно ублажава анксиозност и депресију код пацијената са четвртом фазом карцинома.

Студија коју су објавили истраживачи са NYU Langone Health открила је да се код 29 тестиранх пацијената са анксиозношћу и депресијом повезаним са раком, којима је дата једна доза псилоцибина у комбинацији са психотерапијом, у око 80 одсто показало клинички значајно смањење депресије, анксиозности и побољшање односа према смрти.

Отприлике после три до пет година од узимања терапије 15 пацијената је показало дуготрајна побољшања, наводи се у студији.

Више од 70 одсто пацијената приписало је позитивним животним променама искуство терапије, сврставајући их у "лично најзначајније и духовно најзначајније искуство свог живота", наводи се у студији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво