субота, 19.04.2014, 18:58 -> 19:33
štampajМасно и сласно циљано на „оптуженичкој клупи“
Теорија да је масно лоше постала је јавна мудрост. Западњаци, а нарочито Американци све снаге усмерили су на избацивање масти из исхране, што је према наводима нутрициониста са „Рајерсон универзитета“ потпуно погрешно. Уља треба користити само као зачин, а маст за припрему хране, поручују стручњаци.
Слушајући лекаре и медије, из јеловника смо потпуно избацили масти, а одрасли и деца су постајали све дебљи.
Што су друштва на западу развијенија, стреснија и богатија, кампања против холестерола је у њима била бучнија. Временом, међутим, масти у исхрани место „главног кривца“ све више уступају другим факторима ризика за развој срчаних обољења.
Сада су први на оптуженичкој клупи угљени хидрати, дакле брза и нередовна исхрана, седећи стил живота, хронични стрес, загађен ваздух.
Теорија да је масно лоше постала је јавна мудрост. Западњаци, а нарочито Американци све снаге усмерили су на избацивање масти из исхране, јер то, тврдили су, смањује ризик од добијања инфаркта и срчаних болести, али здравље нације се није поправљало.
Инфаркт је погађао и мршаве и дебеле, и оне који не једу ништа осим салатица и оне који дан почињу чувеним америчким доручком - сласном сланином и јајима.
Сваки грам свињске масти „вреди“ девет калорија - исто колико и грам било које врсте биљног уља.
Зато није тачно да маст гоји, али је истина да је она биолошки далеко квалитетнији избор.
У домаћинству за пржење може се користити било која врста животињске масти, али је свињска најраспрострањенија. Осим што боље апсорбује витамине Д, А и К може и да се користи неколико пута без икакве бојазни да ће угрозити здравље.
Свињска маст најбоља за пржење
Нутриционисти са „Рајерсон универзитета“ саветују да уља треба користити само као зачин, а маст за припрему хране.
Гледано на масне киселине које садржи, свињска маст је боља од путера, јер садржи 60 одсто мононезасићених масти, а те масти су повезане с ниским ризиком од срчаних болести. С друге стране, маслац садржи 45 одсто мононезасићених масти.
Већину мононезасићених масти у свињској масти чини олеинска киселина, врло здрава масна киселина која помаже раду срца и која је повезана с мањим нивоом лошег холестерола.
„У свињској масти има двоструко више олеинске киселине него у маслацу“, каже нутрициониста Ник Белисимо са „Рајерсон универзитета“.
Животињска маст је идеална за пржење. Осим тога, месо неће толико упити масноћу, биће брже готово и лакше за пробаву.
Добро је и то што је свињска маст без мириса и укуса, ако је у добром стању и ако се правилно припреми.
Свињска маст има упола мање засићених масти него путер, али двоструко више засићених масти од маслиновог уља.
Засићене масти повећавају холестерол и снижавају добри ХДЛ холестерол, повезане су са срчаним болестима, високим притиском, дијабетесом и гојазношћу.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 12
Пошаљи коментар