Читај ми!

Читање лечи поремећаје!

Стручњаци су установили да је библиотерапија ефикасна у лечењу поремећаја исхране, расположења, страха од отвореног простора, алкохолизма, разних видова зависности, стреса и анксиозности. Све више се користи као додатак традиционалној психотерапији.

Библиотерапија (терапија читањем) је изражајна терапија која користи однос између појединца и садржаја књиге, поезије и других облика писаних речи, а најчешће се примењује уз терапију писања.

Још су стари Грци веровали у лековиту моћ читања и зато су увек изнад врата библиотеке стављали натпис „Лековито место за душе".

Домаћи портал Здравље наводи да је основни концепт библиотерапије да је читање лековито искуство, а књижевни извори могу помоћи у решавању сложених проблема.

Код деце библиотерапија може добро да утиче на њихово самопоуздање, јер књига детету може објаснити како да се носи са стресом, развија креативност и решава проблеме.

Што се тиче ученика, библиотерапија се показала одличном као помоћ код задиркивања, исмејавања, страхова, сексуалних промена, тескобе и смрти блиских особа.

У већини случајева, библиотерапија се користи као додатак традиционалној психотерапији.

Особама које се лече когнитивно - бихевиоралном терапијом, библиотерапија приступа на посебан, индивидуалан начин.

На пример, особа која пати од булимије највероватније ће добити за читање књиге које описују њено стање, а такве информације помажу пацијентима да боље разумеју разлоге лечење и да пораде на променама у свом понашању.

Међутим, библиотерапија највероватније неће бити корисна код људи који пате од поремећаја мисли, психозе, ограничене интелектуалне способности, дислексије или активног отпора на лечење.

Такође, библиотерапија се примењује и код многих врста психичких проблема, а стручњаци су установили да је одлична за лечење поремећаја исхране, расположења, страха од отвореног простора (агорафобије), алкохолизма, разних видова зависности, стреса, анксиозности...

За разлику од многих стандардних облика психотерапије, библиотерапеут има приступ који најчешће укључује конкретне примере са којима се пацијент може поистоветити.

Стручњаци указују да библиотерапеут мора бити стабилна особа, истински заинтересована за друге, способна да саосећа са другим људима, без моралисања, претњи или наређивања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије