Читај ми!

„Вијагра“, ипак, лек за срце?

Познати лек, створен да би помогао пацијентима са високим притиском и болестима срца, а који се касније показао као много боље решење за мушкарце са еректилном дисфункцијом, може бити благотворан за особе чије срце неправилно пумпа крв, тврде немачки стручњаци.

„Вијагра" ће у будућности можда лечити и оне који пате од неправилног рада срца, а не само оболеле од еректилне дисфункције, показују истраживања са немачког Универзитета „Рур".

Лек за импотенцију делује тако што опушта круте зидове срчаних комора те они постају еластичнији. Истраживањем је утврђено да „вијагра" може бити корисна за пацијенте који пате од болести неправилног рада срца, односно поремећаја код којег срце неправилно пумпа крв.

Особе које пате од ове болести имају абнормално нефлексибилне коморе које се не пуне довољном количином крви. То доводи до накупљања крви у плућима и потешкоћа са дисањем.

Научници су открили да „вијагра" активира ензим који опушта мишиће срца. Ефекат је уочен код паса који пате од ове болести, у само неколико минута након што су добили лек.

„Развили смо терапију за животиње која је успешна, а то нам даје наду да ће исти случај бити и код људи", рекао је вођа истраживања са немачког Универзитета „Рур", у Бохуму, професор Волфганг Линке.

„Вијагра" има сличан ефекат и на крвне судове, те се управо због тога раније производила у форми лека за пацијенте са високим притиском и болестима срца.

Активни састојак лека, силденафил, инхибира ензим који је део механизма за регулисање крвотока. Међутим, ензим је другачији у различитим деловима тела.

Британски научници су током развоја били разочарани што „вијагра" није била од велике помоћи пацијентима са високим крвним притиском, него је имала чудноват ефекат на мушкарце који пате од еректилне дисфункције. Лек је активирао ензим фосфодистеразин, који побољшава крвоток до полног органа.

Тим научника професора Линкеа радио је на истом ензиму у ћелијама срца. Протеин титин је постајао еластичнији.

„Молекули титина су слични гумицама. Оне су важне за еластичност зидова срчаних комора", рекао је професор Линке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара