Читај ми!

Како су се један змај и Русалка уселили у Голубачку тврђаву

Голубачки змај, Мајка природа и једна Русалка уселили су се у Голубачку тврђаву. До сада су били само у причама, у Дунаву и шуми, а сада се могу видети – као холограми.

Након 200 година живота као шаран у Дунаву, преиначио се у змаја и винуо у небо. Од тада га девојке виђају у сновима, други међу звездама и у причама баба Драгице о злу и добру које су митска бића донела мештанима.

„То је репатица као звезда. Иде свуда. У Кумане мој кум видео да лети преко Кумана ноћу. То нико не зна да прати, да гледа. Сад сви гледамо у телевизију, нико више не гледа шта нам природа нуди”, прича Драгица Попић, приповедачица из Добре код Голупца.

Зато се голубачки змај са Мумом падури – влашком мајком шуме и једном Русалком уселио у кулу пет Голубачке тврђаве. И, у облику пројекције и холограма, дочекују туристе.

„Зато што је то прича која је несвакидашња, и треба да се прича и преноси с колена на колено, јер просто осликава Голубац и народ који живи у њему”, изјавила је Марија Живановић Илић из Народне библиотеке Голубац.

Голубачки змај и друга бића из прича одавно су запосела магнете, обележиваче, шоље и остале голубачке сувенире. Туристичка организација и Народна библиотека успеле су да им дају и глас.

„Приче је писао наш познати млади писац епске фантастике Милош Петковић. Он је практично из различитих прича и легенди о овим бићима направио неко своје виђење. А касније су кроз илустрације и анимацију они на неки начин и оживели”, каже директорка ТО Голубац, Јелена Петровић.

Нова, јединствена презентација нематеријалног културног наслеђа изведена је уз помоћ ГИЗ-а, кроз пројекат Европске уније за културно наслеђе.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара