Читај ми!

„Куба либро“ – књиге на енглеском на Куби!

Књиге на енглеском језику од сада ће моћи да се купе или позајме и на Куби! У књижари „Куба либро“ у Хавани за сада има 300 наслова, могу да се прелистају и неки часописи, а у плану су и часови енглеског језика.

У Хавани је отворена прва књижара у којој ће Кубанци, али и туристи, моћи да купе или позајме књиге и прочитају часописе на енглеском језику.

Књижара, која је уједно и кафе и књижевни салон, отворена је у петак, а за сада ће читаоцима на располагању бити само 300 књига, што је, ипак, велики број имајући у виду укупну понуду књига на енглеском језику на Куби.

Отварање овакве књижаре идеја је 43-годишње новинарке Конер Гори из Њујорка, која од 2002. године живи на Куби.

„Знам колико је овде тешко наћи материјал на енглеском језику. Тако сам почела да развијам ту идеју“, објаснила је новинарка.

Идеја је настала пре две године када је Конер позвала пријатељица која није знала шта да ради са тридесетак књига. Од тада су књиге почеле да јој пристижу у виду поклона.

Међу штивом произведеном на Куби, у књижари се могу наћи понеки превођени кубански романи, два недељника и мањи број туристичких магазина.

Осим тога, у понуди су и преводи дела Фидела Кастра и Ернеста Че Геваре, као и провладини чланци у којима се критикују САД.

Гори је рекла да „Куба либро“ не нуди ништа што би могло да се сматра „контрареволуционарним“, али да има дела која се иначе не могу наћи на другом месту на Куби, као што су мемоари Dancing With Cuba, мексичке новинарке Алме Гиљермоприето, о њеном искуству на Куби где је седамдесетих година била инструкторка балета.

Читаоци у новој књижари могу да прелистају и стара издања часописа Њујоркер и Ролинг стоун.

Књижара, која је у приватном власништву пет Кубанаца и ради уз помоћ Конер Гори, има дозволе за служење хране и продају коришћених књига.

Сједињене Америчке Државе увеле су ембарго којим су забрањене финансијске трансакције између америчких држављана и кубанских власти.

Милиони Кубанаца сваког фебруара посете Фестивал књига, а све више њих жели да научи енглески језик како би унапређивали каријере у областима као што су рачунарство или медицина, или да би се запослили у туризму.

Планира се да у књижари буде покренут и курс енглеског језика, а они који не могу да приуште да купе књиге, могу да их позајме.

Гори очекује да ће донацијама обогатити понуду у књижари, пошто је, како каже, увоз књига на Кубу веома тежак.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво