Читај ми!

Грчки рецепти за преживљавање

Најпродаванија књига у Атини тренутно је „Кувар за преживљавање“. Књига о гладовању Грка за време Другог светског рата у време економске кризе многима је водич како да направе чорбаст пасуљ без пасуља или грицкалице које заваравају глад, па чак и како да најефикасније покупе мрвице са стола.

Мере штедње принудиле су многе Грке да не иду у ресторане, једу мање меса и слаткиша и да се, уместо да храну бирају према квалитету, грађани руководе њеном ценом, а из књижара све чешће излазе са књигом Кувар за преживљавање (Starvation Recipes).  

Атињани су разграбили прво издање новог кувара који нуди рецепте за кризна времена.

Користите плави патлиџан као замену за месо, дуго жваћите сваки залогај, јер то ствара осећај ситости, не заборавите да након сваког јела сакупите мрвице у теглу, само су неки од савета који су Грцима помогли да преживе Други светски рат.

Такви савети представљени су у књизи која је постала хит широм Грчке, где је становништво суочено са све већом немаштином, као последицом тешке економске кризе.

Током нацистичке окупације, Атињани су били принуђени да измишљају нове начине преживљавања, а у томе им је помагала штампа која је сваког дана објављивала чланке са свакојаким саветима.

Историчарка и професорка Елени Николаиду провела је 18 месеци прикупљајући рецепте и савете за преживљавање прелиставањем више од 6.000 листова објављених између 1941. и 1944. године.

Њен Кувар за преживљавање објављен је ове године, а ускоро стиже треће издање.

„Цео трик је како преживети са мало тога", каже професорка Николаиду, која је ту тему почела да обрађује случајно пре две године док је припремала рад на постдипломским студијама о грчкој ратној привреди.

„Прочитала сам чланак у којем је аутор објашњавао технику сакупљања мрвица и то ми је дало идеју", објаснила је ова Атињанка, наводећи друге примере попут употребе коњске потковице да би се ојачао ђон на ципелама, чување лимуна у песку, или бизарнијих као што је лов мачака и паса луталица по улицама града.

„Људи су смишљали разне начине како да преваре своје гладне стомаке. Један од савета био је и да се сваки залогај што спорије жваће, како би се стекао осећај ситости", објаснила је ауторка.

Злопаћење народа за време рата, током којег је од глади умрло 300.000 људи, ипак нема много везе са садашњом кризом, ма колико она била људима тешка.

Иако је све више затворених продавница и бескућника, атински кафићи су и даље пуни, а улицама тутње нови аутомобили.

Продавнице су пуне одличне хране, али људи више не могу то себи да приуште. На јеловник се, силом прилика, враћају пасуљ и интегралне житарице.

„Околности су, наравно, биле далеко теже, али и данас има деце која одлазе у школу гладна, мајки које треба да скувају ручак од свега неколико намирница", додаје историчарка у чијој се књизи могу наћи рецепти за једноставна јела као што су фаширане шницле од пшеничне крупе и сладак купус са ренданим кестеном.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. јул 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом