Читај ми!

Uručene Nobelove nagrade ovogodišnjim laureatima

U Stokholmu su na svečanoj ceremoniji uručene Nobelove nagrade ovogodišnjim laureatima. Ceremoniji su prisustvovali i dobitnici Nobelovih nagrada iz 2020. i 2021. godine, pošto se u prethodne dve godine ceremonija nije održavala.

U Koncertnom domu u Stokholmu je, posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, održana tradicionalna svečana ceremonija na kojoj su svečano uručene Nobelove nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrade je laureatima iz ekonomije, književnosti, hemije, fizike i medicine uručio švedski kralj Karl XVI Gustav. 

Ranije danas, u Oslu je uručena Nobelova nagrada za mir aktivisti iz Belorusije Alešu Beljackom, ruskoj organizaciji za ljudska prava "Memorijal" i ukrajinskoj organizaciji "Centar za civilne slobode".

Nobelova nagrada za književnost uručena je francuskoj književnici Ani Erno, za hemiju Kerolin Bertoci, Mortenu Meldalu i Beriju Šarplesu, a za fiziku Alenu Aspeu, Džonu Klauzeru i Antonu Cajlingeru.

Nagrada za medicinu ili fiziologiju uručena je švedskom naučniku Svanteu Pebu, a za ekonomija nagrada je uručena Benu Bernankeu, Daglasu Dajmondu i Filipu Dibvigu.

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovali su i laureati kojima su Nobelove nagrade dodeljene u prethodne dve godine, pošto se zbog pandemije koronavirusa, ceremonija tada nije održavala. 

Tokom večeri usledio je svečani banket u Gradskoj kući u Stokholmu.

понедељак, 11. децембар 2023.
3° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу