Читај ми!

Добитници Нобелове награде за економију Бен Бернанке, Даглас Дајмонд и Филип Дибвиг

Амерички истраживачи Бен Бернанке, Даглас Дајмонд и Филип Дибвиг добитници су Нобелове награде за економију.

Шведска краљевска академија наука одлучила је да додели овогодишњу Нобелову награду за економију Американцима Бену Бернанкеу, Дагласу Дајмонду и Филипу Дибвигу.

Награда је америчким стручњацима додељена за истраживања о банкама и финансијској кризи.

Бен Бернанке, бивши председник америчких Федералних резерви, показао је у раду из 1983. године на бази статистичке анализе и историјских извора да је управљање банкама довело до пропадања банака, што је био механизам који је релативно обичну рецесију претворио у депресију тридесетих година прошлог века, најдраматичнију и најозбиљнију кризу на свету која је виђена у модерној историји, рекао је Џон Хаслер, члан комитета за Нобелову награду за економију.

"Акције које предузимају централне банке и финансијски регулатори широм света због две недавне велике кризе – велике рецесије и економског пада који је био изазван пандемијом – великим делом су мотивисани истраживањем лауреата", саопштила је Шведска академија приликом проглашења добитника награда.

Амерички трио се придружује звездама као што су Пол Кругман и Милтон Фридман, који су претходни добитници престижне награде.

Добитници награде, последње од овогодишњих Нoбелових награда, поделиће суму од 10 милиона шведских круна (883.954 долара).

Награда за економију није била установљена као једна од пет награда у завештању индустријалца и проналазача динамита Алфреда Нобела из 1895. године.

Ово признање је основала Централна банка Шведске и оно је први пут додељено 1969. године.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара