Читај ми!

Нобелова награда за мир активисти из Белорусије и организацијама из Украјине и Русије

Норвешки Нобелов комитет одлучио је да додели овогодишњу Нобелову награду за мир активисти из Белорусије Алешу Бељацком, руској организацији за људска права "Меморијал" и украјинској организацији "Центар за цивилне слободе".

У образложењу се наводи да овогодишњи лауреати представљају цивилно друштво у својим земљама.

"Они су много година промовисали право да се критикује власт и штитили основна права грађана", наводи се у образложењу Норвешког комитета.

Истиче се да су они пружили и изванредан напор како би забележили ратне злочине, кршење људских права и злоупотребу моћи.

"Заједно, они демонстрирају значај цивилног друштва за мир и демократију", каже се у образложењу.

Председавајућа Комитету Берит Реис Андерсен рекла је да су лауреати "шампиони људских права, демократије и мирног суживота" у Белорусији, Русији и Украјини.

Сматра се да су добитници награде одали почаст Нобеловој визији мира и братства међу нацијама.

"Визији која нам је јако потребна у данашњем свету", изјавила је председавајућа Норвешком комитету.

Шездесетогодишњи Алеш Бељацки је оснивач белоруског Центра за људска права Весна, који је основан 1996. године, као одговор на брутално гашење уличних протеста од стране Александра Лукашенка.

"Бељаки је посветио свој живот промоцији демократије и мирном развоју у својој домовини", навео је Комитет.

Први пут је ухапшен и стављен иза решетака од 2011. до 2014. године због избегавања плаћања пореза, кривично дело које је увек негирао. Поново је приведен 2020. након масовних протеста због, како су тврдили опозиција и независни посматрачи, крађе избора захваљујући којима је Лукашенкоостао на власти.

"Ниједном није поклекао у својој борби за људска права", рекла је председавајућа Комитету.

Украјински центар за цивилне слободе, једна је од водећих украјинских организација за људска права. Основана је 2007. године, када су представници организација бивших земаља СССР-а одлучили да формирају прекогранични центар за подршку у Кијеву.

Од почетка рата у Украјини, Центар за цивилне слободе ради на идентификацији и документовању руских ратних злочина против украјинских цивила. 

Руска организација за људска права "Меморијал" затворена је раније ове године. Та организација је више од 30 година радила на разоткривању прича милиона невиних људи који су погубљени, заробљени или процесуирани током совјетске ере.

Ова организација је пре осам година у Русији стављена на листу "страних агената", за које влада тврди да су финансирани од споља. Претекст за затварање групе је било то што нису своје објаве на друштвеним мрежаам обележили ознаком "страни агенти", што су обавезни по закону.

Врховни суд је у децембру 2021. наредио да се та организација и све њене регионалне подружнице затворе због кршења закона из 2012. године Док је судија читао одлуку, чули су се повици "срамота", подсећа Би-Би-Си. 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво