Читај ми!

Нобелова награда за медицину додељена шведском научнику Свантеу Пебу

Нобелов комитет доделио је награду за медицину или физиологију шведском научнику Свантеу Пебу, саопштено је у Стокхолму.

Како се наводи у образложењу, Сванте Пебо добио је Нобелову награду због открића у вези са геномима изумрлих хоминина и еволуцијом човека.

„Пебо постигао нешто наизглед немогуће“

Нобелов комитет је саопштио да је Пебо „постигао нешто наизглед немогуће“, када је секвенцирао први геном неандерталца и открио да се хомо сапиенс укрштао са неандерталцима.

Докази за његово откриће први пут су се појавили 2010. године, када је Пебо пронашао методе како да издвоји, секвенцира и анализира древни ДНK из костију неандерталца.

Захваљујући његовом раду, научници сада могу да упореде геноме неандерталаца са генетским записима данашњег човека.

„Пебово основно истраживање довело је до потпуно нове научне дисциплине - палеогеномике“, навео је комитет.

Додаје се да откривајући генетске разлике које разликују све живе људе од изумрлих хоминина, његова открића пружају основу за истраживање онога што нас чини јединственим људима.

Пебо је радио као директор Института Макс Планк за еволуциону антропологију у Лајпцигу у Немачкој од 1997. године и почасни је научни сарадник у лондонском Природњачком музеју.

Свaнте Пебо је рођен у Стокхолму 1955. године. Одбранио је докторску тезу 1986. године на Универзитету у Упсали, а постдокторске студије похађао је на Универзитету у Цириху и Универзитету Калифорније у Берклију.

Постао је професор Универзитета у Минхену 1990. године. Један је од оснивача Института за еволутивну антропологију „Макс Планк” у Лајпцигу где је и даље активан.

Сутра ће бити објављено име добитника Нобелове награде за физику. 

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво