Читај ми!

Novi leskovački brend

Domaći ajvar u Leskovcu, posle roštilja, postaje novi brend. Interesovanje za taj specijalitet je povećano, a ugovoren je i izvoz na strana tržišta.

Potražnja za domaćim ajvarom u Leskovcu veća je od očekivane, pa se procenjuje da će biti proizvedeno 20 tona ajvara.

Posle roštilja, domaći ajvar je postao drugi brend Leskovca. Udruženje "Leskovački ajvar", Privredna komora Grada i Zadružni savez, za sledeću godinu najavljuju proizvodnju 200.000 tegli ajvara, a posla će biti za 100 proizvođača i prerađivača leskovačke paprike.

U domaćinstvu Markovića u Brestovcu kod Leskovca, cela porodica je uključena u pripremanje ajvara. Domaćica Ilinka Marković kaže da će posla biti do početka decembra, jer treba preraditi šest tona paprike.

Na isti način još desetak domaćinstava, koji su deo Udruženja "Leskovački ajvar", sprema specijalitet jedinstvenog kvaliteta. Međutim, prve nesigurne korake nakon dobijanja certifikata, pokazali su u samoj organizaciji i plasmanu proizvoda.

"Ove godine će ajvar ići preko udruženja za sindikalne organizacije i pojedina preduzeća, ali cilj nam je izvoz i prodaja velikim kolektivima", kaže Stevica Marković, predsednik Skupštine Udruženja "Leskovački ajvar".

Lakše je velikom proizvođaču ajvara, jedinom preduzeću u Udruženju, iza kojeg je višedecenijsko iskustvo, pa će se samo ovde proizveden naći u policama prodajnih objekata u zemlji, ali i van granica Srbije.

Direktor "Strela Klajić" iz Leskovca Dragan Stanojević kaže da je interesovanje znatno povećano otkad je ajvar postao brend. "Pored našeg tržišta, ove godine imamo i izvoz za Italiju i Kanadu", zaključuje Stanojević.

Ove godine biće proizvedeno 20.000 tegli ajvara, a na markice iz Ministarstva poljoprivrede, koje su jasna oznaka brenda, još se čeka. Prvom sezonom nakon zaštite geografskog porekla, Regionalna privredna komora Leskovac, koja stoji iza celog projekta nije nezadovoljna. Ipak, kažu, da će sve biti lakše posle dobijanja međunarodnog certifikata.

"Očekujem da ćemo certifikat po Lisabonskom sporazumu dobiti do kraja godine, jer su neka evropska tržišta već nestrpljiva da ajvar vide kod sebe. Predstoji nam još dosta posla, ali raduje nas što je interesovanje poljoprivrednih gazdinstava za uključenje u ovaj posao sve veće", kaže Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore u Leskovcu.

Za pripremu naredne sezone nije rano, jer ona treba da bude obeležena jedinstvenom ambalažom, deset puta većom proizvodnjom i izvozom u Italiju i Španiju, koja je već zainteresovana za uskoro treći leskovački brend - spržu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. јул 2025.
34° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом