Читај ми!

Zrenjaninci osam godina piju zatrovanu vodu

Građani Zrenjanina već osam godina piju vodu koja sadrži povećanu količinu arsena. Redovna kupovina flaširane vode je skupa, a jedini način da se reši ovaj problem je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode.

Zbog povećane količine arsena u zrenjaninskoj vodi, odlukom inspekcijskih organa, pre osam godina je zabranjena za piće. Procene u JKP "Vodovod" su da polovina građana i dalje pije ovu vodu, jer se tako ne izlažu dodatnim troškovima kupovine flaširane vode za piće.

 

Tri četvrtine stanovnika Zrenjanina koristi vodu iz vodovodne mreže za kuvanje i pripremanje jela. Otkako je voda zabranjena za upotrebu, nisu rađena istraživanja o tome koliko uzimanje te vode utiče na zdravlje ljudi.

"Rezultati analize vode nisu se promenili u odnosu na 2003. godinu. I danas se u vodi nalazi povećana količina arsena, za koji je dokazano da je kancerogen", kaže Saša Petković iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Zrenjaninu.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode jedino je rešenje

Jedini način da se reši ovaj problem je izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode. Poslednji tender je propao, a urađeno je nekoliko pilot postrojenja prečistača.

Nadležni kažu da i ako dođe do realizacije projekta, prečišćena voda će biti bar duplo skuplja. Trenutna cena je 27 dinara za kubik, bez poreza.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" iz Zrenjanina Milorad Bjelogrlić kaže da je poslednja cena za gradnju postrojenja za prečišćavanje vode koja je razmatrana bila 27,5 miliona evra, kao i da bi sada taj projekat mogao da košta nešto manje, i to oko 25 miliona evra.

"Ovaj novac se teško može obezbediti iz lokalne samouprave, a građani Zrenjanina su dosta toga uradili sami ličnim sredstvima, pa očekujem da će se uključiti i država i pomoći iz svojih fondova", kaže Bjelogrlić.

Pre osam godina kada je voda zabranjena za upotrebu, reaktivirani su arteski bunari i ulične pumpe na kojima je voda ispravna za piće. I danas su te pumpe sa ispravnom vodom, ali se malo koriste.

Jedan dovitljivi Zrenjaninac rešio je da na to ukaže i na zanimljiv način oslikao pumpu u ulici Cara Dušana, što bi mogla biti jedna od ideja kako da se ponovo povede računa o uličnim bunarima, sa kojih se voda još može koristiti besplatno.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво