Читај ми!

Šumatovka, šarunka, radunka, zuvka – stare sorte u Toplici

Toplica je izuzetno bogata autohtonim sortama voća koje se gaji na ovom području stotinama godina. Jedan od čuvara tradicije je profesor Visoke poljoprivredne škole u Prokuplju, koji na svom imanju ima više od 30 starih sorti jabuka i 20 vrsta krušaka i trešanja koje je sam kalemio.

Dragan Orović kalemarstvom se bavi više od trideset godina. Na ovaj način sačuvao je autohtone sorte jabuka u rodnom selu Rgaju, na obroncima Vidojevice.

„Najkarakterističnije su šumatovka, šarunka, budimka, jonatan stari, pa tu imam nekakve kožare, kolačare, kotulače – imam 33 stare sorte”, kaže prof. dr Dragan Orović.

Kalem grančice krušaka i trešanja donosio je sa Radana, Golije i iz Šumadije, pa na svojoj plantaži ima i golijsku lepoticu, radanku i svoju omiljenu – zukvu.

„Neko je poistovećuje sa divljom jabukom. Međutim nije, ona je kalem, ona rodi odlično. Ja imam trista i nešto stabala. Naravno, ideja je da pravimo jabukovo sirće. Pokušali smo nešto da radimo, sušimo te jabuke i mogu vam reći da smo od te sorte dobili fantastičan čips od jabuke”, objašnjava Orović.

Dragan, a i njegovi malobrojni gorštaci, ne razmišljaju o komercijalizaciji, bez obzira na dobre uslove i povoljne podsticajne mere koje država daje za organsku proizvodnju.

„Poljoprivredni proizvođači trebaju da se jave nama da ih što više uputimo u sam proces sertifikovanja i naravno i u ostale detalje, kao što su izbor položaja terena, lokalitet, odabir sorti, kako bi im ta proizvodnja bila što lakša”, kaže Aleksandar Petković iz Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju.

„Mi nemamo tržište za ove sorte, prvo zato što narod to i ne poznaje, drugo neke koje poznaje mi nismo dostupni tržištu, ne možemo ni da dođemo, ni da nam dođu vozila, put videli ste i sami da je to u vrlo lošem stanju”, kaže prof. dr Dragan Orović.

Gotovo sva planinska sela u Topličkom okrugu, gde su odlični uslovi za bavljenje organskom proizvodnjom, nemaju dobre puteve, zbog toga je većina meštana napustila ove krajeve.

субота, 24. мај 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом