Читај ми!

Vučić na prijemu u UN: Tražimo povlačenje rezolucije o Srebrenici, ne leči već produbljuje rane

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na prijemu za ambasadore u Ujedinjenim nacijama da je Srbija uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama i da veruje da su to glavni principi sveta sutrašnjice. Govoreći o Nacrtu rezolucije o Srebrenici, predsednik Vučić je rekao da Srbija traži da ona bude povučena, jer ne vodi pomirenju već destabilizaciji u regionu.

Predsednik Aleksandar Vučić organizovao je prijem za stalne predstavnike u Ujedinjenim nacijama, povodom predložene rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se raspravlja početkom maja.

"Pre svega, Srbija je na svom evropskom putu, verujem da smo poslednjih godina ostvarili dobre rezultate za naše stanovništvo", rekao je Vučić diplomatama i podsetio da je zahvaljujući njihovim glasovima, Srbija pobedila u glasanju za izložbu Ekspo.

“Srbija je uvek bila posvećena Povelji UN i njenim rezolucijama, verujem da su to glavni principi sveta sutrašnjice“, istakao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je u svetu potrebna veća uloga UN.

“To je jedini način da obnovimo mir i stabilnost u svetu, uvek smo bili veoma iskreni u tom pogledu, ko god da prekrši međunarodni poredak, mi to priznajemo i na strani smo žrtve“, naveo je Vučić.

O Nacrtu rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije je govoreći o predlogu rezolucije o Srebrenici rekao da je Nacrt te rezolucije rađen šest meseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

"Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko deli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicirana iako nije doneta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstantno i dosledno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici, a dva predsednika su i odala poštu žrtvama u samoj Srebrenici", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepoverenja i destabilizacije u BiH.

"Nadamo se da to nije želja podnosilaca te rezolucije jer ona neće zalečiti rane iz prošlosti već ih produbiti. Tražimo da se ona u ovakvom obliku povuče, ili da članice GS UN glasaju protiv, jer će ona produbiti jaz i dovesti do nestabilnosti i tenzija na Zapadnom Balkanu, do otvaranja starih rana i otvoriti Pandorinu kutiju", rekao je Vučić. 

Dodao je da Srbija ostaje otvorena za dijalog i javnu raspravu.

"Potrebni su nam pravi razgovori i više razumevanja kako bismo ojačali regionalnu stabilnost i ekonomsku saradnju", rekao je predsednik Vučić.

"Pokazaćemo svetu kako se štite nacionalni i državni interesi Srbije"

Predsednik Vučić poručio je večeras, u video-snimku objavljenom na Instagram stranici buducnostsrbijeav, da će se Srbija boriti u Ujedinjenim nacijama i da će pokazati celom svetu kako štiti svoje državne i nacionalne interese.

"Pred nama je teško vreme, ali bilo da izgubimo formalno, gotovo sam siguran da će to biti uz neveliku razliku i siguran sam da ćemo pokazati svetu kako se štite nacionalni i državni interesi naše zemlje. Hvala svima za pažnju, hvala svima na ljubavi prema Srbiji".

"Srećan sam zbog toga što smo se borili i hoću da kažem svim ljudima u Srbiji da sam samo jednu stvar obećao pre polaska u Njujork. A to je da ćemo da se borimo do poslednjeg trenutka bez obzira na sve lične i bilo kakve druge rizike. Hoću da se zahvalim svim ljudima koji su radili i koji su spremali sednicu Saveta bezbednosti, koji su mi pomogli da se suprotstavim nečemu što je izgledalo kao nameštaljka, kao političko pozorište", poručio je Vučić.

Zahvalio je svim ljudima u Srbiji koji su, kako je istakao, verovali u svoju zemlju, koji su verovali u svoje rukovodstvo i koji znaju, kako kaže, da će Srbija na kraju da pobedi.

"Naša borba nikada neće prestati. Hvala ljudima na ogromnoj podršci i ljubavi koju pokazuju prema našoj Srbiji. Pobediće Srbija!", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

Predsednik u Njujorku ima niz sastanaka i konsultacija sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o Srebrenici.

Vučić sa predstavnicima zemalja članica UN

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Abušahabom pri Ujedinjenim nacijama o teškim izazovima koji stoje pred Srbijom i istakao da Srbija ne negira zločin koji se dogodio u Srebrenici.

"Istakao sam da Srbija ne negira strašan zločin koji se dogodio u Srebrenici, kao i da naša zemlja to ističe svakom prilikom, uverena da samo na taj način može da dođe do istinskog pomirenja i vraćanja uzajamnog poverenja među narodima čije su ratne rane još uvek sveže", naveo je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Dodao je da je zamolio ambasadora Abušahaba da prenese predsedniku UAE Muhamedu bin Zajedu zabrinutost Srbije za ovakav razvoj događaja, kao i molbu da UAE uloži svoj nesumnjivi ugled u međunarodnoj areni.

"S druge strane, ukazao sam na licemerje predlagača Rezolucije koji na ovaj način žele da povećaju politički pritisak na Srbiju i srpski narod u celini, skrećući time pažnju sa flagrantnog kršenja svih principa međunarodnog prava i pravde, kao i prava Srba, pogotovo na Kosovu i Metohiji", poručio je predsednik Srbije.

Potom, predsednik je razgovarao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Vučić je na Instagramu naveo da su razgovarali o aktuelnim izazovima sa kojima se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN i zamolio ga da, i ovoga puta, podrži poziciju naše zemlje prilikom odlučivanja u UN.

"Ambasadoru Nebenzji sam zahvalio na doslednom stavu Rusije u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, pokazanom i tokom današnje sednice SB UN. Još jednom sam ukazao na odlučnost naše zemlje da se svim političkim sredstvima suprotstavi presedanima koji podrazumevaju nepoštovanje međunarodnog javnog prva i postignutih dogovora, kao i samovoljno i selektivno određivanje prava i istine", naveo je Vučić.

Vučić se danas obratio na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na Kosovu i Metohiji i podsetio da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ZSO još nije formirana.

Ukazao je da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca.

понедељак, 24. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару