Читај ми!

Zatišje na Kosovu i Metohiji – Beograd ne odustaje od pune istine, konsultacije na Zapadu za sprečavanje eskalacije

Srbi koji su stradali pre nedelju dana u sukobu sa policijom u selu Banjska sahranjeni su danas. Istovremeno, jedan od Srba koji su išli na sahranu uhapšen je na Jarinju. Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da sledi utvrđivanje istine o 24. septembru i najavljuje iskaze očevidaca koji su videli da je najmanje jedan Srbin zverski ubijen. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je da se spreči svaka mogućnost dalje eskalacije, a nemački ambasador u SAD potvrdio je da postoje intenzivni kontakti Berlina i Vašingtona sa tim ciljem.

Trojica Srba koji su stradali pre nedelju dana u sukobu s policijom u selu Banjska, sahranjeni su danas – Bojan Mijailović i Igor Milenković u Leposaviću, a Stefan Nedeljković u Vrnjačkoj Banji.

Jedan od Srba koji su išli na sahranu uhapšen je na Jarinju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je angažovala advokata da utvrdi zašto je uhapšen.

Vučić: Sledi utvrđivanje istine, imamo iskaze svedoka

Prethodna sedmica najteža je u poslednjih 15 godina, ocenjuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sledi, dodaje, utvrđivanje istine o 24. septembru.

"U roku od 24 sata ćete to moći da čujete i vidite. Mi imamo iskaze očevidaca ljudi koji su bili na licu mesta i videli kako i na koji način su, najmanje jedan ranjeni čovek ubijen zverski. Srbija se neće umiriti dok se ne sazna puna istina, jer životi Srba ne vrede manje od života drugih, kao što me ne interesuje ko će i koliko pritiske da vrši", istakao je Vučić.

Pošto je nemačko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo da se spreči svaka mogućnost dalje eskalacije, a nemački ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama potvrdio intenzivne kontakte Berlina i Vašingtona sa tim ciljem, o situaciji na Kosovu i Metohiji oglasila se i šefica diplomatije Analena Berbok.

"Ne sme biti dalje eskalacije između Srbije i Kosova, već se mora nastaviti politički proces. Apelujem na Srbiju da povuče svoje trupe sa granice. Potreban nam je mir, sigurnost i sloboda u Evropi", poručila je Berbokova.

O prisustvu srpske vojske uz administrativnu liniju, kaže Vučić, pokrenuta je kampanja neistina.

Dačić: Nema zvanične inicijative za sankcije Srbiji

Šef diplomatije Ivica Dačić ukazuje da deo međunarodne zajednice upire prstom u ono na šta Srbija ima pravo, bez pitanja o bespravnom prisustvu kosovske policije na severu pokrajine.

Dačić navodi i da nema zvanične inicijative da se Srbiji uvedu sankcije, koje je navodno tražilo sedam zemalja Evropske unije, te da to nije realna opasnost.

"Mi sada imamo jednu potrebu da se vraćamo na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da Kfor bude ta snaga koja će garantovati mir. To ne može da bude kosovska policija, jer je ona sastavljena od Albanaca, a suština sporazuma je bila da u sredinama gde žive Srbi bude srpska policija u okviru kosovske policije", podseća šef diplomatije.

"Izjava o snegu na fotografijama Milana Radoičića moja greška"

Dačić pojašnjava – izjava o snegu na fotografijama Milana Radoičića u Banjskoj 24. septembra njegova je greška, a ne pokušaj da opravda donedavnog potpredsednika Srpske liste.

Pošto je Radoičić u svojstvu građanina pred srpskom policijom dao iskaz o incidentu, njegov advokat Goran Petronijević kaže – dalje procedure zavise od policije i tužilaštva.

"Mislim da tome ne bi trebalo da ima osnova. U svakom slučaju, on je dostupan državnim organima i tu neće biti problema", rekao je Petronijević.

"Srbija ne bi trebalo da odustane od SB UN, predsedavaće Brazil"

Posebno posle dešavanja u Banjskoj, Srbija ne bi trebalo da odustane od zahteva da se Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bavi situacijom na Kosovu i Metohiji, po hitnom postupku, ocenjuje diplomata Zoran Milivojević.

"Uslovi se i u političkom smislu stvaraju činjenicom da je u oktobru predsedavajući Savetu bezbednosti Brazil, a posle njega Kina", navodi Milivojević.

Bilt o "preostalim Srbima": Zamrznuti konflikti ne ostaju zamrznuti

Pitanje severa Kosova, piše nekadašnji švedski premijer Karl Bilt i stanje, kako navodi, "preostalih Srba na Kosovu", trebalo je odavno da bude rešeno, umesto što je ostavljeno da se "gnoji".

Trebalo je, kaže Bilt, da naučimo lekciju: "Zamrznuti konflikti, po pravilu, ne ostaju zamrznuti zauvek."

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије