Читај ми!

Vučić više od dva sata sa Lajčakom: Zabrinut sam zbog plana Prištine da okupira sever KiM

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je više od dva sata sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kojem je preneo zabrinutost zbog razvoja događaja na KiM i "Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine".

Sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka počeo je u 12 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike i trajao više od dva sata.

"Veoma sam zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i Kurtijevog plana da silom okupira sever pokrajine i protera Srbe sa vekovnih ognjišta. Preneo sam to specijalnom predstavniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku“, napisao je Vučić na Instagramu.

Lajčak: Sadržajan razgovor sa Vučićem

Miroslav Lajčak je saopštio na Tviteru da je sa Vučićem imao sadržajan razgovor.

"Sadržajan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o sledećem sastanku na visokom nivou u septembru, naporima za smanjenje tenzija i novim lokalnim izborima na severu Kosova, kao i o primeni svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga", naveo je Lajčak.

Inače, ovaj sastanak je i deo priprema za nastavak političkog dijaloga u Briselu, a predsednik se prethodno sastao sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom i poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU.

Miroslav Lajčak se na marginama bledskog foruma sastao sa Aljbinom Kurtijem i najavio nastavak pregovora na najvišem nivou već u septembru.

Ovo je treća poseta Lajčaka Beogradu ovog leta – u junu je smirivanje tenzija u južnoj pokrajini od obe strane tražio zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom.

Zahteve je, zatim, ponovio tražeći održavanje lokalnih izbora na severu KiM uz učešće Srba i što skoriji povratak dijalogu.

петак, 14. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије