Читај ми!

ЕУ спремна за нове чланице, али лидере Западног Балкана напушта оптимизам

Европска унија мора да буде спремна за проширење до 2030. године и треба да земље Западног Балкана назовемо будућим чланицама, порука je председиника Европског савета Шарла Мишела са првог дана Стратешког форума на Бледу чији је слоган "Солидарно за глобалну безбедност". Форуму присуствују бројни европски и регионални званичници, а Србију представља премијерка Ана Брнабић.

Говор словеначке шефице дипломатије Tање Фајон, у складу са именом овогодишњег скупа на Бледу – "Солидарно за глобалну безбедност",.највише је био посвећен угроженој безбедности са којом се, каже, суочава цео свет. Зато је Словенија у спољној политици поставила два приоритета.

"Прво, зауставити рат у Украјини. И друго, да искористимо замах и проширимо Европску унију на Западни Балкан", рекла је Тања Фајон.

Корак даље отишао је први човек Европског Савета Шарл Мишел. Уколико Европска унија жели да буде кредибилан партнер Западном Балкану, две стране, каже, морају да разговарају о датумима.

"Док припремамо следећу стратешку агенду Европске уније, морамо себи поставити јасан циљ, морамо бити спремни, са обе стране, до 2030. да се проширимо. Време је да се бавимо проширењем, треба да земље Западног Балкана назовемо будућим чланицама", рекао је Мишел.

Без превеликог оптимизма

Они који чекају пред вратима Уније нису оптимистични, напротив. 

"Први разлог је тај што процес траје тако дуго и не назире се крај. Други је тај што се стално мењају критеријуми или оно што треба да урадите да бисте напредовали. Стално се померају стативе тог гола у који треба да забијете лопту. И то је нешто што фрустрира", рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Премијер Албаније Еди Рама у свом стилу. 

"Осећам се трагично-оптимистично када је у питању приступању ЕУ, као да смо у аутобусу, али је ипак боље од руског авиона", рекао је Рама.

Каже да не верује да ће Албанија постати чланица Уније до 2030, али да ће бити добро уколико се  реализује све што је Шарл Мишел рекао.

"Споменули сте фрустрације. Да, има их доста. Нека истраживања јавног мњења кажу да 80 одсто становништва против приступања ЕУ", рекао је Димитар Ковачевски, премијер Северне Македоније.

Премијерка Брнабић одговара Куртију

Међу говорницима и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. Модератор скупа констатује да пет земаља ЕУ не признаје Републику Косово.

"Дипломатским напорима са појединачним земљама, али и са Бриселом, условили су мало боље расположење међу тим земљама. Косово је у топ земаља Западног Балкана по политичким правима, цивилним слободама и владавини права", рекао је Курти.

Премијерка Брнабић је подсетила да је на КиМ само од почетка ове године пуцано на шесторо припадника српског народа и да ни против кога није покренута истрага.

"На њих се пуцало. Није подигнута истрага ни против кога, нико није ни у затвору, ни у притвору. Не постоји правда уколико пуцате на Србе на КиМ, једноставно не постоји", рекла је Брнабићева.

Други пример је, каже, то што је на слободи Албанац, припадник такозваног КБС-а, великосовске полиције, који је упуцао 11-годишњег дечака и 21-годишњег младића на Божић.

"Упуцати једанаестогодишњег дечака на Божић и бити на слободи. А један од Срба који је још увек у притвору зато што је оптужен за илегалну градњу. И он је у притвору већ 21 месец. У истражном притвору 21 месец. Сада ће бити две године да су људи у истражном притвору, на тој територији за коју Аљбин Курти каже да је светионик владавине права и демократије", рекла је Брнабићева.

И други дан стратешког форума на Бледу биће резервисан за европску перспективу региона, са нимало оптимистичним именом – Западни Балкан: Све се мења, али све остаје исто? 

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара