Читај ми!

Višestruka korist od saradnje partija u regionu

Saradnja stranaka slične ideologije iz različitih zemalja nije retkost u današnjoj Evropi. Političke partije u Srbiji sarađuju sa kolegama iz regiona, ali retki su oni koji su uspeli da se sastave zvanično. Zajednički nastup stranaka iz regiona mogao bi biti značajna snaga u Evropskom parlamentu.

Političke stranke su nekada rado tražile partnere među susedima, a srpske političke partije danas političku porodicu radije traže u Evropskom paramentu.

Demokratska stranka je već osam godina članica Partije evropskih socijalista, sastavljene od socijalističkih, socijaldemokratskih i laburističkih stranaka. SNS je na pragu Evropske narodne partije, koja okuplja partije desnog centra.

"To znači prethodno pojedinačno dobre odnose sa nekim partijama koje su negde na vlasti, negde u opoziciji. Ja bih tu posebno izdvojila Austrijsku narodnu partiju, zatim i Orbanov Fibes. Što se tiče regiona, prilično dobre kontakte imamo sa bugarskim Gerbom i imamo kontakte sa rumunskim PDL-om", ističe Jadranka Joksimović iz SNS-a.

Vladimir Todorić iz DS-a kaže da su glavni partneri Srbije u Evropi Socijaldemokratska partija Nemačke, Laburistička stranka u Engleskoj i Partija socijalista u Francuskoj.

Ali i bez pripadnosti porodici, mogu se imati prijatelji.

"Sjajno sarađujemo sa kolegama iz Austrije, socijaldemokratama, naravno i sa kolegama iz Makedonije. Volimo i odazivamo se na sve inicijative koje ima nemačka SDP", kaže Nataša Gaćeša iz SPS-a.

Osim prestiža i prvih redova punih stranih gostiju na stranačkim konvencijama, partijska saradnja donosi višestruku korist.

"Pruža vam se logistička podrška, vaši ljudi putuju, idu na skupove mladih odgovarajuće orijentacije. Učite kako da vrbujete članstvo, kako da pravite projekte, kako da organizujete kampanje. Ne može da vas dovede na vlast, ali može puno da pomogne u sticanju pozitivnog političkog rejtinga", objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Od raspada bivše države, retke su stranke u regionu koje su uspele da se sastave zvanično.

"Osetljivi bilateralni odnosi koji još uvek postoje u našem regionu nekako nalažu saradnju svih sa svima ili makar održavanje dobrih kontakata tako da ne bih mogla da izdvojim posebno stranke iz regiona sa kojima sarađujemo", kaže Joksimovićeva.

Todorić ističe da DS u regionu najviše sarađuje sa slovenačkom strankom SDA.

"Ali sarađujemo i sa strankom SDP iz Bosne i Hercegovine kao i u nekim stvarima sa SDP-om iz Hrvatske", pojašnjava Todorić.

To što ne moraju da prave koaliciju, zapravo otežava saradnju u regionu, jer stranke ne moraju međusobno da praštaju grehove iz prošlosti. To bi moglo da se promeni kada se opet nađu u istom parlamentu - evropskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво