Читај ми!

Dobre šanse za datum

Postoji dobra šansa da Srbija napreduje na putu ka EU i da se utvrdi datum za otpočinjanje pregovora o njenom prijemu u Uniju, rekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić za RTS posle razgovora u Berlinu. Srbija je danas neuporedivo pouzdaniji partner sa mnogo većim kredibilitetom nego ranije, kaže Vučić.

Delegacija Vlade Srbije, na čelu sa prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem, završila je političke razgovore sa nemačkim zvaničnicima, posle kojih je Vučić poručio da postoje dobre šanse da Srbija dobije datum pregovora za priključenje EU i da postane deo Evropske unije. 

"Srbija je danas neuporedivo pouzdaniji partner sa mnogo većim kredibilitetom nego ranije. Mislim da imamo šanse i dobre izglede za dobijanje datuma, ali i za ekonomski napredak u narednom periodu", rekao je Vučić u intervjuu za RTS.

Prema njegovim rečima, dobijanje datuma značilo bi mnogo za ekonomsku i pravnu sigurnost Srbije, kao i za vladavinu prava. Ukazujući i na mogućnosti da Srbija ne dobije datum za početak pridruživanja, Vučić kaže da će vlast izaći pred građane i predstaviti šta je sve urađeno.

Vicepremijer je istakao da su svi sagovornici u Nemačkoj rekli da je Srbija u prethodnih šest meseci napredovala više nego u prethodnih nekoliko godina. 

"Mislim da smo uradili dobar i veliki posao. Očekujem od Nemačke da pruži dobar signal i pokaže razumevanje za sve što je Srbija uradila", naveo je Vučić.

Uprkos tome što je mnogo toga učinjeno, vicepremijer kaže da ima još stvari koje treba završiti.

Vučić je istakao da nisu svi poslovi koji Srbiju očekuju u narednim sedmicama u vezi sa Kosovom i Metohijom, već da se deo odnosi na reforme, jer još nisu završeni reformski procesi u raznim sektorima društvenog života, i da zato očekuje, pre svega od Ministarstva pravde, da udradi svoj deo posla. 

"Ne tiče se sve Kosova i Metohije. Jedan deo se tiče i preostalih reformi. Nismo sav posao obavili ni u različitim sektorima društvenog života. Očekujem da Ministarstvo pravde završi ono što je potrebno. Dobar deo toga je učinjen, ali imamo još toga da završimo od onoga što je na mapi puta", naveo je Vučić.

Prvi potpredsednik rekao je da postoje stvari koje su ranije dogovorene i Vlada ima obavezu da ih primeni.

"Ne vidim tu bilo kakvu mogućnost za velike probleme i poteškoće, ali postoje stvari koje nisu jednostavne. Mi to nismo krili pred našim nemačkim prijateljima", istakao je Vučić.

Vicepremijer je naveo da neke stvari nije lako sprovesti, ali je, kako kaže, uveren da Srbija može da dobije podršku Nemačke za datum.

Podstaći dodatne investicije

O ekonomskoj saradnji sa Nemačkom, prvi potpredsednik je rekao da je Nemačka jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije.

"Nemačka ima u Srbiji 370 kompanija i zapošljava 20.000 ljudi. Naša razmena je tri milijarde evra, a izvoz u Nemačku je sve veći i iznosi oko 1,3 milijarde, a dobar deo tog iznosa stvaraju nemačka preduzeća u Srbiji", naveo je Vučić.

Prvi potpredsednik kaže da moraju da se podstaknu nove investicije iz Nemačke.

"Ukoliko bismo dobili ovaj pravni, politički i ekonomski okvir o kome sam govorio, očekujem da neke nemačke kompanije dodatno ulože u Srbiji, a neke i prvi put uđu na srpsko tržište. To je od vitalnog nacionalnog interesa", istakao je Vučić.

Unaprediti odnose sa Hrvatskom i Crnom Gorom

Vicepremijer je rekao da je u Berlinu razgovarao i sa potpredsednikom hrvatske vlade Nevenom Mimicom i crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem.

"Sa Crnom Gorom imamo najbolje moguće prijateljske odnose i želimo da ti odnosi, ako je uopšte moguć,e budu još bolji", dodao je potpredsednik Vlade.

Vučić kaže da je sa Lukšićem razgovarao o jednoj ideji da se na trećim tržištima pojavljujemo zajedno, kao veće tržište i za finansijske olakšice i za učešće u pojedinim zajedničkim projektima.

Potpredsednik Vlade naveo je da je sa Mimicom razgovarao o raznim temama i da Srbija želi unapređenje odnosa sa Hrvatskom, iako je potpuno jasno da se dve države nikada oko nekih stvari u prošlosti neće dogovoriti.

"S njihove strane, nestale osobe, sa naše strane, izbegla lica i njihova lična i imovinska prava. Takođe, i o zaštiti ulaganja u obe zemlje. Mislim da to sve ide dobrim smerom. Ako ne možemo da se dogovorimo o prošlosti, možemo da razmišljamo i da se dogovorimo o budućnosti", zaključio je Vučić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво