Читај ми!

Suđenja za masovno ubistvo u "Ribnikaru" – godinu dana kasnije

Prošlo je godinu dana od masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kojem je maloletni K. K. ubio devet svojih vršnjaka i radnika obezbeđenja i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije. Protiv roditelja K. K. se pred Višim sudom u Beogradu vodi krivični postupak na osnovu optužnice koju je podiglo Više javno tužilaštvo. Porodice žrtava, ranjena nastavnica i dvoje ranjenih maloletnika podneli su ukupno pet tužbi u parničnim postupcima protiv porodice Kecmanović. Tri parnice su u toku, dok se u dva slučaja čeka pripremno ročište.

Dečak K. K., koji u vreme izvršenja zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nije imao navršenih 14 godina, zbog čega nije krivično odgovoran, pucao je iz dva očeva pištolja koja je uzeo 1. maja. Dva dana potom ih je stavio u svoj ranac, otišao u školu i tokom prvog časa izvršio zločin.

U Višem sudu u Beogradu se na osnovu optužnice Višeg javnog tužilaštva vodi krivični postupak protiv Vladimira Kecmanović, oca maloletnog K. K. Tužilaštvo Vladimira Kecmanovića tereti da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti, da nije na zakonski način čuvao oružje i municiju, kao i da je, u tom trenutku, 13-godišnjeg sina tokom godinu dana obučavao da rukuje oružjem. 

Optužnicom su obuhvaćeni i Miljana Kecmanović, majka K. K., jer je tokom istrage na jednom od metaka za jedan od, u pucnjavi, korišćenih pištolja pronađen njen DNK, kao i R. I. i N. M., predsednik i instruktor u Streljačkom klubu "Partizan praktikal šuting", zbog davanja lažnih iskaza u svojstvu svedoka. 

Tužilaštvo je za Vladimira Kecmanovića predložilo maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 12 godina, dok je za Miljanu Kecmanović predložilo kaznu zatvora u trajanju od dve godine i šest meseci.

Za predsednika i instruktora streljačkog kluba predložena je zatvorska kazna od po tri godine.

Krivični postupak – dokle se stiglo

Poslednje ročište na suđenju u krivičnom postupku protiv Vladimira Kecmanovića, na kojem je optuženi odgovarao na pitanja odbrane i oštećenih, odnosno, članova porodice, u beogradskom Višem sudu održano je 1. i 2. aprila 2024. godine.

Kecmanović je prethodno već izneo odbranu i odgovarao na pitanja suda i tužilaštva, i od početka suđenja negira krivicu za delo za koje se tereti.

Sud je u ovom slučaju zatvorio suđenje za javnost zbog zaštite interesa maloletnih žrtava, dok je ranije prihvaćen zahtev tužilaštva da porodice ubijene dece više nemaju status svedoka, već status oštećenih, kako bi im se omogućilo da mogu iz sudnice da prate iznošenje odbrane. 

Branilac optuženih Kecmanovića Irina Borović je na poslednjem ročištu istakla da im je žao što su oštećeni bili prinuđeni da budu dopunski traumatizovani i morali ponovo da prolaze kroz teške trenutke i posledice ove tragedije.

Punomoćnik oštećenih Ognjen Božović je nakon ročišta izjavio da je ukazana prilika da se čuje kako optuženi Vladimir Kecmanović vidi svoju poziciju i odgovornost u svemu što se dogodilo, kao i da shvate njegove karakterne crte i to kakva je ličnost.

"Nisam iznenađen onim što sam čuo u odnosu na ono što se desilo", rekao je tada punomoćnik oštećenih Božović. 

Naredno suđenje zakazano je za 15. maj, kada bi odbranu trebalo da iznese i Miljana Kecmanović, kao i R. I. i N. M.

Parnični postupci – tri u toku, dva čekaju pripremna ročišta, podneto pet tužbi

Pored krivičnog postupka protiv oca i majke maloletnog K. K., Višem sudu u Beogradu podneto je još pet tužbi u parničnim postupcima. Tri parnice su u toku, dok se u dva slučaja čeka početak pripremnih ročišta.

U toku je parnični postupak na osnovu tužbe koju su podneli članovi porodice Dukić, čija je ćerka ubijena, zatim postupak po tužbi 27 članova porodica ubijenih, kao i postupak po tužbi dečaka ranjenog u napadu 3. maja

U parničnom postupku na osnovu tužbe 27 članova porodica ubijenih završeno je saslušanje porodica žrtava

Advokat porodica ubijenih u "Ribnikaru" Ognjen Božović je nakon svedočenja ocenio da su saslušanja roditelja bila emotivna i da je izrečeno dosta važnih stvari sa stanovišta odgovornosti učesnika i celokupnog društva.

"Iz samih iskaza roditelja zaključuje se da se ovaj postupak ne vodi radi naknade nematerijalne štete koliko se vodi radi utvrđivanja građansko-pravne odgovornosti", rekao je Božović i naglasio da bi eventualne nadokanede u ovom postupku bile preusmerene u humanitarne svrhe.

Optuženi Vladimir Kecmanović je u okviru istog parničnog postupka saslušan na ročištu kojem su prisustvovali i članovi porodice Aćimović, Čikić, Vlahović, Negić, Anđelković, Kobiljski, koji su podneli tužbu.

Vladimir Kecmanović je tada izjavio da ne može da shvati šta se desilo sa njegovim sinom da napravi toliku tragediju, kao i da je mrtav čovek posle 3. maja, a da je jedini razlog zbog čega je u sudu njegova ćerka, odnosno sestra K. K. 

Tada je naveo i da je njegov sin bio u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao i da je imao veliki broj aktivnosti.

"Da mi je iko, uključujući i školu, skrenuo pažnju, reagovao bih i sve učinio da sprečim da se dogodi tragedija – da sam mogao da znam šta je u njegovoj glavi", rekao je Kecmanović.

Miljana Kecmanović, majka dečaka K. K., još uvek nije saslušana, jer prema sugestiji branilaca, nije želela da dâ izjavu u parničnom postupku pre nego što iznese odbranu u krivičnom, ali je svedočila nekadašnja direktorka Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Snežana Knežević.

Pripremno ročište čeka se i po tužbama još jednog ranjenog učenika i teško ranjene nastavnice istorije, koja je Vladimira Kecmanovića i Miljanu Kecmanović tužila za naknadu nematerijalne štete usled pretrpljenog fizičkog bola, straha i umanjenja životne aktivnosti.

Pripremno ročište po tužbi nastavnice istorije zakazano je za 24. jun, a sud je do sada odbijao zahteve odbrane da spoji pojedine parnične postupke.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара