Одржано припремно рочиште по тужби дечака рањеног у "Рибникару"

У Вишем суду у Београду одржано је припремно рочиште у парничном поступку против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе. Ову парницу поднео је дечак J. Д. који је рањен у пуцњави, односно његови родитељи као законски заступници, и то за накнаду штете услед физичког и психичког бола и претрпљеног страха. Следеће припремно рочиште заказано је за 31. мај.

На припремном рочишту у парничном поступку против оца, мајке и дечака који је 3. маја прошле године у школи "Владислав Рибникар" убио девет ученика и чувара те школе стране су предложиле доказе који ће се изводити током парничног поступка.

Владимир Поповић, пуномоћник породице Димитријевић, која је тужила Кецмановиће, предложио је саслушање родитеља рањеног дечака, саслушање Кецмановића, вештачење малолетног Ј. Д. од стране комисије вештака ортопеда, трауматолога и неуропсихијатра на околности умањења опште животне способности.

Такође је предложено вештачење К. К. на околност да ли је тог дана био способан за расуђивање.

Поповић је рекао да се противи прекиду овог парничног поступка, сматрајући да је неспорна одговорност родитеља К. К. јер су га, каже, водили у стрељану и обучавали да рукује оружјем.

Пуномоћница тужених Кецмановића Марина Ивеља се сагласила са предлогом да се уради вештачење К. К. Такође је тражила да суд прибави извештај Центра за социјални рад Стари Град, а на околности да ли је било проблема у породичнима односима Кецмановића.

Као доказ је предложила и записник о ванредном инспекцијском надзору школе након догађаја 3. маја, као и решење о дисциплинској одговорности за педагога, психолога, секретара и директора школе из јуна прошле године.

Ивеља је рекла и да доставља снимак из Стрељачког клуба Партизан са ког се, рекла је, јасно види да је обуку К. К. први пут пружио председник тог клуба, а не отац Владимир К.

Ивеља је предложила и електронски дневник К. К., преписке између њега и разредне након екскурзије у јануару прошле године.

Сања Гуњић, заступник тужене школе и заменик државног правобраниоца, предложила је да се саслуша сведок испред установе која врши надзор обезбеђења школе, као и саслушање запослених који су тог 3. маја били присутни.

Судија у поступку је одбила предлог адвокатице породице Кецмановић да се парнични поступци споје.

Следеће припремно рочиште заказано је за 31. мај, када ће судија одлучити о предложеним доказима.

Адвокатица породице Кецмановић Марина Ивеља поновила је пред новинарима да сматра да је "сулудо што се води толико парничних поступака".

"Тренутно имамо пет поступака и у свих пет ће бити саслушани тужени, учитељица, наставница, психолог, педагог, директор школе, дакле радимо један петоструки посао, уместо да се све парнице воде као једна парница и да се на тај начин скрате судски трошкови", рекла је адвокатица из канцеларије "Боровић".

Додала је да након идућег припремног рочишта бити саслушани родитељи К. К.

"Одрадиће се вештачење способности за расуђивање малолетног Косте Кецмановића и то ће вештачење бити обављено у три предмета. За сада је одређено да се обави вештачење његове способности у тренутку извршења дела. Вештачење до сада није одрађено", навела је Ивеља и указала да је став суда којим ће се редоследом изводити доказни предлози.

Иначе је због убиства које се догодило 3. маја до сада поднето укупно пет тужби у парничном поступку, а пред Вишим судом се води и кривични поступак који је покренуло Више јавно тужилаштво против оца, мајке, власника и инструктора стрељане у коју је ишао малолетни К. К.

За следећу недељу заказано је рочиште у том кривичном поступку, а на суђењу би свој исказ требало да да мајка малолетника који је пуцао, Миљана Кецмановић, која се брани са слободе. То суђење је затворено за јавност.

Такође, током идуће недеље требало би да се настави и суђење у парничном поступку који је покренуло 27 чланова породица деце убијене у Рибникару.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво