Vrhovno javno tužilaštvo podnosi zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije

Povodom pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Vrhovno javno tužilaštvo zatražilo je od nadležnog suda da mu dostavi spise predmeta radi podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti.

Vrhovno javno tužilaštvo (VJT) saopštilo je da se zahtev za zaštitu zakonitosti kao vanredni pravni lek može podneti protiv pravnosnažne odluke suda, zbog povrede zakona.

VJT je, povodom pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, zatražilo od nadležnog suda da mu dostavi spise predmeta radi podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti.

Prema zakonskim propisima, ukoliko bude podnet vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud ne može da donese odluku na štetu okrivljenih, odnosno da ukine ili preinači pravosnažnu presudu.

Vrhovni sud može samo da eventualno konstatuje nezakonitosti ukoliko ih utvrdi.

Apelacioni sud je u petak objavio presudu kojom je pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Ispred zgrade suda danas je održan protest, na kojem su bili predstavnici svih relevantnih novinarskih udruženja i asocijacija medija. 

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je duboko razočarana oslobađajućom presudom.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара