Читај ми!

Годишњица убиства Славка Ћурувије

Навршавају се 24 године од убиства новинара и власника "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славка Ћурувије.

Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, у хаустору зграде у којој је становао у центру Београда. Убице су у Ћурувију с леђа испалиле 17 метака.

Ћурувију је према пресуди убило Н. Н. лице, док су му припадници Државне безбедности дали логистичку подршку. 

Тужилаштво за организовани криминал затражило је крајем марта од Апелационог суда у Београду да правоснажно осуди на по 40 година четворицу некадашњих радника Државне безбедности због учешћа у убиству новинара и власника "Дневног Телеграфа".

Поступајући тужилац је у завршним речима навео да је доказима поткрепљено да су Радомир Марковић, Милан Радоњић, Ратко Ромић и Мирослав Kурак пратили Ћурувију 10. и 11. априла те године, планирајући његово убиство.

Kао мотив тужилац наводи Ћурувијино иступање у јавности, домаћој и страној, у којима је критиковао сам врх тадашње власти. Тужилац је навео да су окривљени поступали са умишљајем и да су због ратног стања мислили да јавност неће реаговати.

Посебно одељење Вишег суда у Београду осудило је у децембру 2021. године на укупно 100 година затвора четворицу некадашњих припадника Државне безбедности због учешћа у убиству Славка Ћурувије.

Због подстрекавања на тешко убиство на по 30 година затвора поново су на исте казне осуђени су тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић.

Као саизвршиоци у тешком убиству на по 20 година затвора осуђени су бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак, који је у бекству, па му је пресуда изречена у одсуству.

Ово је друга првостепена пресуда, која је изричена након што је прву укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај Н. Н. лица које се не помиње у оптужници.

Биографија Славка Ћурувије

Славко Ћурувија је рођен у Загребу, 9. августа 1949. године. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду.

Од 1986. године, радио је у листу Борба. Почео је као коментатор, а затим је напредовао преко уредника унутрашњополитичке рубрике, до позиције главног и одговорног уредника.

Године 1994, заједно са Момчилом Ђорговићем, основао је лист Недељни телеграф, а две године након тога њих двојица су основали Дневни телеграф.

Славко Ћурувија је убијен док је био уредник и власник магазина Европљанин, који је основао 1998. године.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво