Министарка Поповић: Дубоко сам разочарана ослобађајућом пресудом за убиство Ћурувије

Министарка правде Маја Поповић изјавила је да је дубоко разочарана ослобађајућом пресудом коју је Апелациони суд у Београду изрекао као и радом правосуђа на решавању случаја убиства новинара Славка Ћурувије.

Апелациони суд је у петак објавио пресуду којом је правоснажно ослободио четворицу некадашњих припадника Државне безбедности оптужби за учешће у убиству новинара и власника листа Дневни телеграф и недељника Европљанин Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Маја Поповић је навела да она по закону није овлашћена, нити је могла да утиче на рад правосудних органа, али се надала да ће правосуђе расветлити злочин и да ће правда коначно бити задовољена, саопштило је Министарство правде.

"Због тога сам дубоко разочарна овом пресудом и радом правосуђа на решавању тог убиства, без обзира на то што у саопштењу Апелационог суда, недвосмислено произлази да је једини очевидац целог догађаја, оштећена Бранка Прпа, током целог поступка изјављивала да ниједан од окривљених нису лица која су Ћурувију лишили живота", навела је Поповићева.

Министарка је додала да, упркос свим напорима да се кроз уставне амандамне додатно ојача независност судства и самосталност јавног тужилаштва, и упркос томе што су свесно развластили Народну скупштину у поступку избора судија и носилаца јавнотужилачке функције, правосуђе није испунило основни задатак.

"Када се 25 година чека да се неки случај реши, то већ само по себи не може бити правда. А када ни после 25 година није решен случај и нису кажњени виновници, онда се то не може назвати другачије до највећом неправдом", истакла је министарка.

Она је нагласила да приоритет целог друштва и државе мора бити заштита безбедности сваког грађанина и становника ове земље, а посебно новинара, и додала да ће извршна власт у складу са својим уставним надлежностима наставити да ради на јачању заштите безбедности грађана и новинара.

Поповићева је изразила очекивање да ће и судска власт поред примене права схватити важност борбе за правду и учинити додатне напоре у том смеру.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара