Читај ми!

Vino, rakija i specijaliteti pod kupolama Beogradskog sajma – predstavljena iskustva svetskih lidera

Vinska vizija Otvorenog Balkana okupila je na Beogradskom sajmu 650 vinarija iz 38 država. Iako je vino glavna zvezda trećeg sajma koji se organizuje pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, bilo je mesta i za proizvođače rakije i gastronomske specijalitete.

Vinari vole da se okupe, predstave svoja vina, probaju konkurenciju i saznaju nove trendove u toj izuzetno dinamičnoj privrednoj grani. Uvek su dobrodošla iskustva svetskih lidera.

"Mi više ne koristimo ugljen-dioksid, pravimo sve laganija vina sa manjim procentom alkohola jer to traže mladi, a zbog zaštite životne sredine ne stavljamo pampur, već zavrtanj", navodi Antonio Ventreska iz Italije.

Makedonski vinari ponosni su na svoja crvena vina.

"Koja su puna, moćna, jaka, intenzivna, kompleksna, lepo izbalansirana i zaista gde god da idemo po svetu i gde god da izvozimo, ta vina su target svima i našim uvoznicima i konzumentima", ukazuje Natalija Kuzmanovska iz Šato Kamnika u Severnoj Makedoniji.

Albanci ističu da vino prave isključivo od svog grožđa.

"Imamo pet vinskih etiketa i ne mogu vam reći koje nam je vino najbolje jer bi to bilo kao kad roditelje pitate koje dete najviše vole", navodi Klajd Bilba iz Kavaje u Albaniji.

Sajam je prilika i za predstavljanje novih vina. Pored šest poznatih iz Župe dolaze i dva nova.

"Imamo 'Rskavac', to je zapravo stari naziv za Prokupac u Župi, to je premijum etiketa i još jedno premijum vino koje se zove 'Župa', to je čist kaberne", navodi Aleksa Spasić iz vinarije "Spasić" u Župi.

Koja je tajna kvaliteta fruškogorskog vina

Tajna kvaliteta fruškogorskog vina je, kažu, u tome što njihove vinograde greju tri sunca.

 "U pitanju je sunce koje nam sija sa neba, onda sunce od refleksije svetlosti sa površine Dunava na čijoj obali su naši vinogradi, a treće sunce je iz zemlje jer zbog svog sastava zemlje u kojoj ima silikata, zemlja bukvalno isijava toplotu i tokom zime", navodi Mirjana Đurić iz Fruškogorskih vinograda.

A između štandova gužva kao na sajmu knjiga ili automobila.

"Probali smo neka nova vina za koja sam čula, a nisam imala prilike da ih nađem u trgovinama, pa smo došli sa idejom da malo upoznamo vinarije koje nisu toliko poznate", navodi posetiteljka sajma.

Druga ukazuje da je na sajmu prisutno mnogo ljudi, različitih nacionalnosti, kultura, te da to sve upravo čini ovu manifestaciju tako posebnom.

Vino, rakija, hrana i sutra pod kupolama Beogradskog sajma.

среда, 14. мај 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом