Читај ми!

Винска визија Отвореног Балкана поново у Београду - шта нас очекује на Другом међународном сајму вина

Други међународни сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана" биће одржан од 16. до 19. новембра на Београдском сајму. Директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта наводи за РТС да ће се ове године на сајму представити око 600 излагача из целог света. Указује да Сајам пружа прилику да се успоставе везе, размене идеје и створе пословне прилике које обликују будућност винске индустрије.  

Очекује се да захваљујући успеху из претходне године, за неколико дана "Винска визија Отвореног Балкана" угости око 600 излагача, 450 професионалних купаца, брокера, дистрибутера, винских познавалаца, винских стручњака који долазе из 48 земаља.

Сајам нема само изложбени карактер, већ је кључни сегмент могућност за пословне сусрете, као и упознавање са винском сценом Балкан.

Директор Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта наводи за РТС да Сајам пружа прилику да се успоставе везе, размене идеје и створе пословне прилике које обликују будућност винске индустрије.

"Винска визија Отворени Балкан" је прилика целом Балкану да виде да у Србији имамо велика квалитетна вина, која се на овој изложби могу упоредити са интернационалним винима која долазе из целог света", наводи Рајта.

Према његовим речима, сајам ће окупити дупло више излагача и четири пута више професионалних посетилаца него лане, а понудиће и богат пратећи програм.

Око 600 излагача, 450 професионалних купаца

"Имамо скоро 600 излагача, прошле године било 350 и ми смо потпуно попунили цео комплекс Београдског сајма, где је више од 10.000 квадрата искоришћено за ову лепу манифестацију која ће презентовати наш град Београд, нашу Србију, цео Балкан. Сви посетиоци из целог света који буду дошли код нас, видеће нешто сасвим ново, необично и у том моменту то ће бити највећи сајам на свету, највећа винска манифестација", наводи Рајта. 

Указује да ће излагаче оцењивати 30 еминентних судија из целог света од којих неки имају звање Master of Wine најпрестижнијег звања у свету вина.

"На челу тог панела биће Керолин Гилби, која је Master of Wine и ради за престижни часопис Декантер. Остали оцењивачи су такође њене колеге. Ми смо ту позвали људе из целог света, њих око 30, што је 15 више него прошле године, и припремамо се да оценимо скоро хиљаду етикета у року од два, евентуално три дана. Конкуренција је велика, дошла су најбоља вина, тако да ће бити веома, веома интересантно, а посебно и мени и свима нама која су то најбоља вина", наводи Рајта.

Што се тиче вина, комплетна изложба је припремљена на такав начин да ће све хале које су попуњене имати свој посебан сегмент и своје посебне интересантне категорије од антике до вештачке интелигенције.

Проглашење најбољих вина из Србије, Северне Македоније и Албаније биће 18. новембра у 19 сати.

Бизнис програм

Према његовим речима, посебан квалитет сајма, биће бизнис програм, односно Б2Б разговори између произвођача вина и купаца. Винари из наше земље моћи да успоставе везе, контакте и сарадњу са представницима из бројних других земаља.

"Наш велики фокус који смо припремили ове године јесте да се концентришемо на пословне разговоре, где ће доћи скоро 450 професионалних купаца, бајера,дистрибутера, винских познаватеља, винских стручњака који долазе из 48 земаља. То ће бити велика прилика да наши винари, винари из целог окружења, посебно из региона Балкана, представе своја врхунска вина и наравно моћи ћемо сва та наша вина упоредити са интернационалним винима која ће ту бити", наводи Рајта..

Гастрономски шоу уз куваре из целог света

Указује да ће посетиоци имати прилику да уживају, не само у вину, већ и у гастрономији.

У Хали 5 ће бити гастрономски шоу, где ће кувари из целог света са куварским вештинама и титулама показати своје куварско умеће. Биће одржани мастеркласови и кукинг шоу као и такмичење кувара, како појединачно тако и екипно, а публика ће моћи да проба храну и оцењује куваре.

Бројне награде наших вина на међународним сајмовима

Указује да су наша вина веома запажена на међународним сајмовима, те да добијају све више и више награда.

"Балкан је увек био интересантан и на Балкану су увек биле присутне интернационалне сорте вина, али локалне сорте су јако интересантне и веома су важне, посебно за нас овде са Балкана, јер те сорте нису биле баш толико представљене у свету и нису биле познате, а сад из године у годину где шаљемо вина на разна оцењивања. На разним манифестацијама, на међународним сајмовима, наша вина добијају све више и више награда и веома су запажена. Наше локалне сорте где се истиче и 'прокупац', 'грашац', 'морава', 'смедеревка', и 'багрина', 'пробус', има их много", наводи Рајта.

Указује да морамо да посадимо што више винограда са локалним сортама.

"То нам је наш прозор у свет и мислим да ћемо у томе успети", закључио је Рајтта.

Цело гостовање Стевана Рајта можете погледати у видеу на почетку текста. 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво