Prodaje se hotel "Slavija" – početna cena skoro 25 miliona evra

Hotel "Slavija" očigledno nije uspeo da reši svoje finansijske probleme, iako su sobe izdavali i za mesečni zakup. Sada se prodaju sve tri stare zgrade koje se nalaze na centralnom gradskom trgu.

Beograđanka, Bigz, Sava centar, kula Geneks – samo su neke od građevina, simbola Beograda, koje su već privatizovane. Na tom spisku, uskoro bi se mogao naći i Hotel "Slavija".

Ministarstvo finasija raspisalo je javni poziv za prodaju hotela, koji je 100 odsto u vlasništvu države. Početna cena je 24,9 miliona evra.

Ko može da bude kupac

Zainteresovani mogu da se prijave do 24. novembra, a to mogu da budu firme koje su prošle godine ostvarile poslovni prihod od najmanje 50 miliona evra, investicioni fondovi sa aktivom od 250 miliona evra i fizička lica koja imaju najmanje 25 miliona evra, jer se iznos mora isplatiti odjednom.

Koliko je cena realna znaćemo kada stignu ponude, ako ih uopšte bude.

"Očekujemo da se postigne dobra cena i da dođe do kupaca, koji će omogućiti da se nastavi rad u hotelu", poručuje Veselin Jovićević, direktor hotela "Slavija".

U protekloj deceniji, kažu poznavaoci, nijedan veliki objekat nije prodat na prvoj licitaciji. Za svaku narednu, početna cena bila je znatno niža, pa su objekti dobili nove vlasnike.

Jedini izuzetak je kula "Geneks" koja je na trećoj licitaciji dostigla tri puta višu cenu od početne.

Istorija hotela

Prvi hotel "Slavija" napravljen je između 1882. i 1888. godine. U to vreme, bila je to daleka močvarna periferija, obrasla trskom.

Tridesetih godina prošlog veka u "Slaviji" su priređivane operete, održavane svadbe, balovi i politički skupovi.

Srušena je u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Novi hotel sagrađen je 1962, a renoviran 1989. godine.

"Hotel ima oko 30.000 kvadrata i oko šeststo soba. Očekujemo da nastavi uspešan rad, kao i proteklih dvadeset godina. Uvek je poslovao pozitivno. Nema problema sa likvidnošću. Radnici su redovno primali plate, očekujemo da se tako nastavi, s tim što bi plate mogle da budu i više", kaže Jovićević.

Georgi Genov, predsednik Horesa, procenjuje da je malo verovatno da će postojeći objekti biti rekonstruisani.

Mnogo je verovatnije da će na njihovom mestu do početka svetske izložbe Ekspo 2027. biti sagrađen novi hotel, koji može da zadovolji moderne standarde u hotelijerstvu.

петак, 01. март 2024.
10° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво