Читај ми!

Udruženja poljoprivrednika prihvatila ponudu Vlade, prekidaju blokade puteva

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" Nedeljko Savić kaže da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade Srbije, kao i da neće više blokirati puteve. Ranije danas sedam udruženja poljoprivrednika, koja su danima protestovala u više gradova, razgovarala su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim.

Poljoprivrednici od Vlade Srbije traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevaju i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Traže i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om – 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Poslednji zahtev poljoprivrednika je regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Vlada Srbije je u četvrtak ispunila pojedine zahteve poljoprivrednika i usvojila više izmenjenih uredbi koje se tiču subvencija po grlu stoke, povećanja prelevmana na mlečne proizvode i premija za mleko.

Ipak, u više gradova širom Srbije nastavljene su blokade puteva i protesti poljoprivrednika koji nisu zadovoljni ustupcima Vlade.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je u petak za RTS da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve osim davanja od 300 evra po hektaru, što je, kako je istakla, zakonski neizvodljivo.

петак, 14. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије