Читај ми!

Влада повећала премије за млеко и субвенције по грлу стоке

Влада Србије усвојила је више измењених уредби које се односе на пољопривреду, а тичу се субвенција по грлу стоке и повећања прелевмана и премија за млеко. Премије за млеко ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу ове године, а укупно повећање ће износити три милијарде динара.

Изменама више уредби, поред осталог, прелевмани за сиреве и остале производе биће повећани на 300 динара, али и уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара, саопштила је Влада Србије.

Такође, подижу се и субвенције по грлу за приплодне млечне краве и то са 30.000 на 40.000 динара, а субвенције ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току.

Укупан износ повећања износи 2,3 милијарде динара, а за ову меру ће у текућој години бити исплаћено укупно 14,3 милијарде динара. Мера ће важити за сва грла млечних крава, којих је укупно 228.823.

Премије за млеко ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу ове године, а укупно повећање ће износити три милијарде динара.

Укупан износ за премије за млеко у овој години биће 15 милијарди динара.

Ове мере садржане су у предлозима измена и допуна Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2023. години, Уредбе о утврђивању Годишњег програма развоја саветодавних послова у пољопривреди за овугодину, Уредбе о утврђивању Програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета прошлогодишњег рода и Уредбе о ванредној интервентној мери подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху.

Владаје усвојила и Одлуку о измени Одлуке одређивању пољопривредних и прехрамбених производа за које се плаћа посебна дажбина при увозу и утврђивању износа посебне дажбине.

Детаљном анализом и праћењем стања на тржишту млека и млечних производа утврђено да је услед повећаног увоза полутврдих сирева, и поред заштитних мера, дошло до дестабилизације домаће производње, стварања вишкова и немогућности пласмана услед неконкурентне увозне цене.

Зато је предложено повећање посебних дажбина на увоз шест врста сирева са тржишта Европске уније као и осталих тржишта.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара