Читај ми!

Министарка пољопривреде: Испунили смо апсолутно све захтеве осим 300 евра по хектару, то је неизводљиво

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић каже за РТС да је са списка свих захтева пољопривредника испуњено апсолутно све осим давања од 300 евра по хектару. Истиче да је то перфидно осмишљен захтев јер није законски изводљив и да је спремна и о њему да разговара, али за наредну буџетску годину. Министарка наглашава да су и пољопривредници који и даље протестују били на састанцима у Министарству и Влади, али да су јавно одбили састанак код председника Вучића и сами одабрали да иду на протесте.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић, након што је Влада у четвртак повећала премије за млеко и субвенције по грлу стоке, захваљује председнику Србије Александру Вучићу на подршци пољопривреди и пољопривредницима, као и колегама у Влади који су помогли да буду обезбеђена додатна средства.

"Неко мора да се одрекне средстава да би их неко други добио. То је један кош пара и јако је битно да сви то знају. Не вади нико неке нове паре. Приходи су ти који јесу, очигледно бољи него што је било планирано, па имамо могућности", објашњава Танасковићева.

Подсећа да су у четвртак разговарали са осам пољопривредника на састанку код председника Вучића.

"Они су изнели проблем који тренутно јесте реалан у Србији, а то је проблем вишка млека које стоји. У целом ланцу има вишка, од примарног произвођача којем се отказује уговор или му се спушта цена, преко прерађивача који има пуне залихе, до трговинских ланаца који треба сада да спроведу неке акције и одрекну се дела марже да би млеко могло да се прода", каже Танасковићева.

Истиче да је реално оно што су пољопривредници тражили да би проблем могао да се премости.

"Ја иначе разговарам са пољопривредницима сваки дан и знам да су ти проблеми реални. У фебруару смо увели прелевмане и зауставили увоз млека. Међутим, нисмо зауставили увоз млечних производа, пре свега сирева. Увели смо прелевмане на те сиреве и повећали смо их у фебруару са 12 динара на 80, али то очигледно није било довољно, и даље се исплатило да се увозе", објашњава Танасковићева.

Наглашава да су сада прелевмани повећани на 300 динара и сматра да ће то дефинитивно зауставити увоз, како би се користило млеко са домаћег тржишта.

"То је јако велика мера коју није било лагано донети, пре свега јер треба да објасните Европи у каквој сте ситуацији, да она не би направила контрамере. Ми смо март и април потрошили на разговоре и на објашњења Европи да не иде добро, да морамо и даље да појачамо. Они су ту врло ригидни, њихов став је да је тржиште отворено и да се морате борити на том тржишту ако хоћете у Европу", наводи Танасковићева.

Истиче да Србија штити своје, да поремећај дефинитивно постоји, али да је јуче на њега стављена тачка.

"Следећа ствар која је тражена и испуњена јесте да се због тешке ситуације сточарима помогне директним давањима. Већ је било 30.000 динара повећано давање по грлу у 2023. години, сада је и тих 30.000 повећано на 40.000. То ће се исплаћивати одмах", каже Танасковићева.

Истиче да држава има новца, да јавни позив траје до 23. маја, али да ће сигуно бити продужен за још неки дан да би се сви пријавили.

"Пратимо ситуацију. Ако јавни позив буде завршен почетком јуна, у јулу ће већ средства бити исплаћена", најављује Танасковићева.

"Свако ко жели да разговара, добродошао је"

На питање ко су пољопривредници с којима су разговарали и оптужбе да су то лажни пољопривредници, министарка Танасковић одговара питањем – ко су то прави, а ко лажни?

"Ја сам са сваким разговарала, ко год је послао захтев да дође на разговор. Међу људима који су јуче били на састанку код преседника нико нема мање од десет крава. Имају по 20, 22, 100, 300… Шта је ту лажно?", пита Танасковићева.

Сматра да су лажни пољопривредници само они који кажу да се баве пољопривредом, а раде неки други посао и примају другу плату.

"Можда они имају неку краву, можда имају неку њиву која се обрађује, али то углавном раде неки други за њих, а они имају простора да иду и штрајкују на улицама. Не бих ја делила пољопривреднике на тај начин. Свако ко жели неку реалну промену, он је добродошао. Свако ко жели да разговара, он је добродошао. Ми смо то у претходном периоду и показали јер смо са сваким разговарали и сваки реалан предлог остварили", истиче Танасковићева.

Наглашава да је јако битна ствар и што је субвенција по литру млека повећана са 15 на 19 динара.

Министарка каже да су они који још увек протестују били на састанцима у Министарству и Влади и одбили састанак код председника Вучића и одабрали да иду на протесте.

"А шта тачно хоћете на протестима, с ким тачно да разговарате, где се постиже неки договор? Како ја разумем, постиже се код највиших органа власти. Добили сте прилику да идете код председника, ви сте јавно то одбили. То је по мени политика. Они неће да мисле о пољопривреди и пољопривредним проблемима, хоће некакву револуцију да праве", каже Танасковићева.

"Ми дајемо и за говеда која нису квалитетна и газдинства са једном кравом"

Што се тиче услова који нису испуњени, министарка Танасковић каже да мера од 300 евра по хектару јесте стављена као захтев, али да је врло перфидно осмишљена јер није изводљива.

"Законодавно није изводљив. То је потпуна промена аграрне политике у средини једне буџетске године. То се ради на крају године за наредну годину. То пољопривреду Србије кошта 78 милијарди динара, безмало цео буџет пре повећања и давања", наводи Танасковићева.

Објашњава да се то зове европски модел финансирања и да подразумева три стуба финансирања, од којих су најбитнија директна давања која су законом дефинисана. Наглашава да у Европи, по таквом моделу, дају само средства по хектару и за приплодна грла која су квалитетна.

"Ми данас дајемо и за говеда која нису квалитетна, али се гаје. И за газдинства у којима има једна крава. То у Европи не постоји, постоји минимални износ, ако имате испод тог броја, систем вас не види. Хоћемо такав модел? Хајде само сви да се договоримо. Не постоји ни субвенција по литру млека у Европи. Само хектар и приплодна грла. Тачка", истиче Танасковићева.

Наглашава да је са списка свих захтева пољопривредника испуњено апсолутно све, осим давања 300 евра по хектару.

"Они кажу и дајте нам да се равнамо по берзи из Париза и Будимпеште. Не разумеју. Тамо је цена виша зато што је у тој цени укључен и транспорт. Код нас је цена пшенице нешто нижа него тамо јер је без транспорта", тврди Танасковићева.

Понавља да су сви остали захтеви испуњени и каже да је спремна да разговара и о давањима од 300 евра по хектару, али за следећу буџетску годину.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво