Čije račune na uvid traži Uprava za sprečavanje pranja novca

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija zatražila je uvid u bankovne transakcije pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana, od 1. januara 2019. godine, kako bi se utvrdilo da li imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca. Na spisku se nalazi 20 osoba i 37 organizacija ili udruženja. Uprava saopštava da nadzor sprovodi u skladu sa zakonskim aktima i u skladu sa svim međunarodnim preporukama i kriterijumima.

Uprava za sprečavanje pranja novca analizira više desetina nevladinih organizacija i udruženja, među kojima i novinarska, da li su svrhe uplata i isplata u skladu sa registrovanim poljem delatnosti.

Među brojnim reakcijama, Udruženje novinara Srbije potez Uprave vide kao "sumnjičenje novinara, medija i udruženja za pranje novca". 

"Meni je neobjašnjivo da se najstarije i najveće udruženje novinara u zemlji nađe na spisku na kojima bi trebalo da budu neki kriminalci i teroristi. Očekujem jedno suvislo objašnjenje i ministra finansija i direktora Uprave za sprečavanje pranja novca zašto je UNS došao na taj spisak i šta je to primećeno u našem poslovanju da je izazvalo ovakvu reakciju državnih organa", kaže Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a.

U reagovanjima pojedinih opozicionih stranaka se navodi da su provere finansijskih transakcija pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja metod pritiska na nezavisne novinare i civilni sektor.

Centar za evroatlantske studije, čije bankovne račune takođe proverava Uprava za sprečavanje pranja novca, saopštava da to pozdravlja, "ako je, kako navode, istraga sprovedena po domaćim propisima".

"Ako je Uprava istrage sprovodila po propisima Republike Srbije, Centar za evroatlantske studije kao pravno i Jelena Milić kao fizičko lice to pozdravljaju i ne smatramo da to ne treba raditi samo zato što neki drugi osumnjičeni nisu kažnjeni, kako sagovornici spomenutih medija komentarišu spomenuti spisak. Dodatno, ne vidimo to, ako je sprovedeno u skladu sa zakonom, kao pritisak na naš rad. Pojmovi poput: udruženje građana, nevladinih organizacija, novinara ili opozicije, sami po sebi ne sadrže vrednosnu odrednicu dobro–loše ili apriori nevino", navodi CEAS.

Celokupan nadzor se sprovodi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, objašnjavaju u Upravi za sprečavanje pranja novca i da su u skladu sa svim relevantnim međunarodnim preporukama i kriterijumima.

"Uprava za sprečavanje pranja novca je nekoliko meseci ispitivala imovinu i tekuće račune, četiri aktuelna, odnosno aktivna ministra, ja imam obavezu čuvanja tajne, ukoliko me Skupština oslobodi, ja zaista nemam problem da obelodanim njihova imena. A da znate ukoliko ministri nisu svete krave, zašto bi to bile NVO apsolutno ne postoji diskriminacija u radu i postupanju Uprave za sprečavanje pranja novca", kaže Željko Radovanović, v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca.

Uprava za sprečavanje pranja novca najavljuje da će u izradi nacionalne procene rizika od finansiranja terorizma neposredno učestvovati neprofitne organizacije.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво