Luk i strela, čuvari sećanja na vitezove

Iako ne postoji precizna evidencija koliko je starih zanata u Srbiji otišlo u zaborav, svakog meseca poneka veština ostane bez majstora. Kako vitezova odavno nema, izumire i tradicionalno umeće pravljenja lukova i strela.

Kvalitetno drvo, jaka struna i pero od ćurke, ove tri stvari glavni su alat za tek manje od 10 majstora u Srbiji koji na tradicionalan način izrađuju ukrasne lukove i strele. Jedan od poslednjih koji čuva ovu veštinu od zaborava u Beogradu je i stolar Miško Rovčanin.

"To je neki stariji vid rekreacije koji je bio u izumiranju. Sada nas desetak u Srbiji pokušavamo da edukujemo mlade i da taj vid rekreacije i sporta dignemo na neki viši nivo", kaže stolar i lukar Miško Rovčanin.

Pravog recepta za dobar luk i strelu nema, kaže Rovčanin i dodaje kako je četiri dana dovoljno da bi se napravio jedan luk, ali da potraga za materijalom nekada traje i mnogo duže.

"Uslov je dobro drvo, kvalitetno drvo, onda malo veštine, ljubavi i vremena. Najbolje i najviše koristimo bagrem, brest, jasen i makluru, divlja narandža ili maklura kako je ko zove", objašnjava Rovčanin.

Nekada se vitez bez luka i stele nije mogao zamisliti, a istorija pokazuje da su ovu vrstu opreme srpski ratnici imali još u 12. veku. Srednjovekovni srpski i grčki motivi najčešći su izazov za poslednje srpske lukare.

"Modele za lukove pronalazimo mi drugari, razmenjujemo iskustva, dosta se korisiti i internet, a meni je otac bio drvodelja, pa odatle i verovatno ljubav prema drvetu i obradi drveta", kaže stolar i lukar Miško Rovčanin.

Kako se luk i strela u Srbiji zakonom smatraju oružjem, ovaj beogradski stolar ih pravi isključivo da bi uvećao svoju kolekciju. Prodavnica sa ovim unikatnim poklonom nema, pa Rovčanin dodaje da svakim novim lukom i strelom obraduje prijatelje, a njega bi kaže najviše obradovale nove generacije zainteresovane da nastave ovaj lepi zanat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 24. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом