Читај ми!

Eko mijature: Pektin i karagenan

Šta nam to pomaže da marmelada, slatko i džem imaju tako finu gustinu? A tek filovi za torte i kolače, različiti namazi i slično?

Sredstva za zgušnjavanje kao dodaci hrani imaju ulogu želiranja zato što povezuju sastojke u tečnom stanju, kod supa, pudinga, kremova, mlečnih proizvoda. Ima ih i u skoro svim vrstama peciva i pekarskim proizvodima.

U prehrambenoj industriji se najviše koriste pektin i karagenan i dok nam je prvi poznat odavnina, drugi je sve češće je na listi neželjenih sastojaka, ali pustimo stručnjake da odagnaju dileme i kažu šta je dozvoljeno, a šta ne. Nama preostaje da samo pažljivo Čitamo etikete.

Urednik Nataša Nešković

 

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом