петак, 01.11.2024, 16:36 -> 15:23
Festival sovinjona
Vinska priča u Jovačkom vinogorju počinje pre Prvog svetskog rata, 1908. godine, kada se 60 porodica udružilo i zajedničkim sredstvima započelo proizvodnju vina u Jovcu. Nakon Velikog rata, 1922. godine završena je izgradnja jovačke vinarije i velikog vinskog podruma.
Nedugo zatim, jovačko vino se sa uživanjem ispijalo širom Evrope. Vino je prestalo da teče iz tankova i bačvi Vinarije Jovac 1991. godine. Veliki jovački vinski podrum i okolni vinogradi bili su napušteni više od tri decenije. Oni sada ponosno stoje obnovljeni u svom nekadašnjem sjaju.
Vino u kome se nekada uživalo na evropskim dvorovima ponovo se pravi u Jovcu. Ovoga puta sa strašću i vizijom nove generacije mladih i ponosnih vinara.
Ptuj je važna destinacija na vinskoj mapi Slovenije i ovog dela Evrope. Vinski podrumi razbacani su podzemljem ovog grada. Posetili smo dva koja se nalaze u centru starog gradskog jezgra. Ptuj je poznat po svojoj istoriji i vinskoj kulturi od keltskog perioda, preko Rima do kulminacije polovinom 19. veka u vreme Austrougara. Ptuj je danas turističko mesto, sa posebnom kulinarikom i zdravstvenim turizmom.
Osterberger, nekadašnji vlasnik ovog hotela i vinarije uspostavio je posebne odnose i sa kraljevskom porodicom Karađorđević i u ovoj vinariji punio posebno vino „Vermont“ za kraljevsku porodicu. To je bilo protokolarno vino sa grbom kraljevine. Originalne etikete postoje i danas u hotelu. I grožđe najveće ptujske kleti sazreva u Halozama u srednjim slovenačkim goricama. Vinogradi se prostiru na 300 hektara strmih i terasastih padina na levoj i desnoj obali Drave.
Jubilarni deseti Salon sovinjona održan je u prelepim gotičkim hodnicima Dominikanskog manastira iz 13. veka. Degustirali su se najbolji sovinjoni iz živopisnih vinograda iz ptujskih Haloza i okolne regije.
Urednik: Dušan Veličković
Коментари