Читај ми!

Festival sovinjona

Vinska priča u Jovačkom vinogorju počinje pre Prvog svetskog rata, 1908. godine, kada se 60 porodica udružilo i zajedničkim sredstvima započelo proizvodnju vina u Jovcu. Nakon Velikog rata, 1922. godine završena je izgradnja jovačke vinarije i velikog vinskog podruma.

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Nedugo zatim, jovačko vino se sa uživanjem ispijalo širom Evrope. Vino je prestalo da teče iz tankova i bačvi Vinarije Jovac 1991. godine. Veliki jovački vinski podrum i okolni vinogradi bili su napušteni više od tri decenije. Oni sada ponosno stoje obnovljeni u svom nekadašnjem sjaju.

Vino u kome se nekada uživalo na evropskim dvorovima ponovo se pravi u Jovcu. Ovoga puta sa strašću i vizijom nove generacije mladih i ponosnih vinara.

Ptuj je važna destinacija na vinskoj mapi Slovenije i ovog dela Evrope. Vinski podrumi razbacani su podzemljem ovog grada. Posetili smo dva koja se nalaze u centru starog gradskog jezgra. Ptuj je poznat po svojoj istoriji i vinskoj kulturi od keltskog perioda, preko Rima do kulminacije polovinom 19. veka u vreme Austrougara. Ptuj je danas turističko mesto, sa posebnom kulinarikom i zdravstvenim turizmom.

Osterberger, nekadašnji vlasnik ovog hotela i vinarije uspostavio je posebne odnose i sa kraljevskom porodicom Karađorđević i u ovoj vinariji punio posebno vino „Vermont“ za kraljevsku porodicu. To je bilo protokolarno vino sa grbom kraljevine. Originalne etikete postoje i danas u hotelu.  I grožđe najveće ptujske kleti sazreva u Halozama u srednjim slovenačkim goricama. Vinogradi se prostiru na 300 hektara strmih i terasastih padina na levoj i desnoj obali Drave.

Jubilarni deseti Salon sovinjona održan je u prelepim gotičkim hodnicima Dominikanskog manastira iz 13. veka. Degustirali su se najbolji sovinjoni iz živopisnih vinograda iz ptujskih Haloza i okolne regije.

Urednik: Dušan Veličković

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом