Читај ми!

Kulturni centar

U srpskim muzejima je u poslednjim godinama došlo do upadljivijeg razvoja muzejskog pozorišta.

 

Muzej Vuka i Dositeja, Dom Jevrema Grujića, Muzej Vojvodine, kao i Spomen zbirka Pavla Beljanskog, osmislili su niz pozorišnih predstava koje oživljavaju muzejsku građu.

Profesionalni glumci ulaze u uloge istorijskih ličnosti čije je nasleđe predmet postavki u ovim muzejima. Reč je o obliku primenjenog pozorišta, pozorišta koje se koristi u edukativne svrhe, i ima izvanrednu moć u približavanju muzejske građe, daleko veću od uobičajene kustoske prezentacije sadržaja muzeja. 

O ovoj temi razgovaramo sa glumcima u muzejskim predstavama, Vjerom Mujović i Vladimirom Cvejićem, kao i sa Elianom Gavrilović, kustoskinjom u Muzeju Vuka i Dositeja, i Brankom Conić, direktorkom Doma Jevrema Grujića.

Grupa Artan Lili ovih dana obeležava desetogodišnjicu postojanja, o čemu će govoriti njen  član, Bojan Slačala, gost Kulturnog centra.

U emisiji će biti reči i o festivalu "Slobodna zona", gde je između ostalog prikazan novi dokumentarac o Dejvidu Bouviju "Moonage Daydream", kao i intrigantni francuski film "Prekovremeni rad". U Beogradskom dramskom pozorištu je gostovao kultni nemački reditelj Frank Kastorf, radeći na predstavi "Božanstvena komedija", koju takođe kritički analiziramo u emisiji. Predstavićemo i novu biografiju Sergeja Jesenjina, autora Zahara Prilepina, kao i novi strip Marjane Satrapi, "Vezenje". 

U Galeriji B2 otvorena je neobična izložba "Fall Out" Ive Kuzmanović, koju predstavljamo u Kulturnom centru.

Ove godine se navršava pet decenija od premijere filma "Solaris" Andreja Tarkovskog, kao i dve decenije od američkog rimejka Stivena Soderberga, što je tema rubrike Jubilej. 

 Urednik emisije Ana Tasić 
Autori rubrika Danijela Purešević, Ana Tasić, Jovana Janković, Nikolina Srećković, Zorica Kojić, Ana Marija Grbić, Ivan Velisavljević 
Reditelj Raško Milatović 
Montažer Nikola Manić 
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво