Читај ми!

Gastronomad

Karađorđev kraj

Kada se pomene Topola ne može da se ne pomisli na Karađorđa Petrovića. Iz Topole, smeštene u srcu Šumadije, započeo je borbu za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva početkom 19. veka. U to vreme, jelo se ono što je domaćinstvo proizvodilo, a najčešće jela od mesa, kukuruza, pasulja i mlečnih proizvoda. Pripremala se jagnjetina ispod sača, čorbe, proja, kačamak i suhomesnati proizvodi poput pršute i čvaraka. Hleb se mesio u kućnim pećima, a povrće i voće dolazilo iz porodičnih bašti. Vinogradarstvo u Šumadiji, uključujući Topolu, bilo je razvijeno, a vina su se čuvala u drvenim buradima u podrumima. Karađorđe je podsticao sadnju vinove loze i širenje vinograda, što je kasnije nastavio i njegov sin knez Aleksandar. Vinarstvo je imalo veliki značaj u svakodnevnom i svečanom životu tog doba. Danas, vinogradi Oplenca i kraljevski podrumi čuvaju tradiciju koju je Karađorđe započeo, a hrana tog perioda i dalje inspiriše srpsku gastronomiju.

Naš gastronomad Nikola vučković posetio je Topolu i od Bojane Pavlićević, vodiča kroz Karađorđev konak, saznao zanimljive priče od vođi Prvog srpskog ustanka i njegovom topu "aberdaru", a kuvar Dejan Ilić naučio ga je da napravi punjene svinjske vešalice i suve paprike punjene sirom. Kao dodatak, Nikola je pripremio korpice sa orasima. Prijatno gledanje!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом