уторак, 08.07.2025, 13:15 -> 10:33
štampajGastronomad
Karađorđev kraj
Kada se pomene Topola ne može da se ne pomisli na Karađorđa Petrovića. Iz Topole, smeštene u srcu Šumadije, započeo je borbu za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva početkom 19. veka. U to vreme, jelo se ono što je domaćinstvo proizvodilo, a najčešće jela od mesa, kukuruza, pasulja i mlečnih proizvoda. Pripremala se jagnjetina ispod sača, čorbe, proja, kačamak i suhomesnati proizvodi poput pršute i čvaraka. Hleb se mesio u kućnim pećima, a povrće i voće dolazilo iz porodičnih bašti. Vinogradarstvo u Šumadiji, uključujući Topolu, bilo je razvijeno, a vina su se čuvala u drvenim buradima u podrumima. Karađorđe je podsticao sadnju vinove loze i širenje vinograda, što je kasnije nastavio i njegov sin knez Aleksandar. Vinarstvo je imalo veliki značaj u svakodnevnom i svečanom životu tog doba. Danas, vinogradi Oplenca i kraljevski podrumi čuvaju tradiciju koju je Karađorđe započeo, a hrana tog perioda i dalje inspiriše srpsku gastronomiju.
Naš gastronomad Nikola vučković posetio je Topolu i od Bojane Pavlićević, vodiča kroz Karađorđev konak, saznao zanimljive priče od vođi Prvog srpskog ustanka i njegovom topu "aberdaru", a kuvar Dejan Ilić naučio ga je da napravi punjene svinjske vešalice i suve paprike punjene sirom. Kao dodatak, Nikola je pripremio korpice sa orasima. Prijatno gledanje!
Коментари