Читај ми!

Život i standardi-Kulturno sklonište

Na samom istoku Kosova i Metohije smeštena je mala varošica Kosovska Kamenica. Većinsko stanovništvo u tom mestu čine Albanci. Srbi su opstali u delu naselja kod Crkve Svetog Nikole.

Pre tri godine mladi su u toj varošici osnovali svoj kutak - Kulturno sklonište. Život preostalih blizu sedamsto Srba u toj kosmetskoj varošici odvija se u nekoliko ulica. A da bi otišli negde moraju da se snađu jer nemaju gradski prevoz. U takvim uslovima žive već osamnaest godina. Ali nove generacije stasavaju i traže promene. Pa su zato mladi stvorili mesto gde mogu da se provedu, da se raduju, ali i da uče. Organizuju likovne kolonije, književne večeri, filmske promocije. U Kulturnom skloništu borave i mladi Romi i tu svi zajedno slikaju ali i uče.

Obilaze i drevne manastire u blizini i u skladu s mogućnostima rade na njihovoj zaštiti. Kažu da bi stručnjaci iz Republičkog Zavoda trebalo da obiđu nekoliko lokacija u tom kraju, kako bi se srpsko kulturno nasleđe sačuvalo na najbolji način.

U toj varošici u jednoj zgradi smeštene su osnovna i dve srednje škole.

Do 1999. godine u Kosovskoj Kamenici živelo je više od četiri hiljade Srba. Napori predstavnika lokalne samouprave usmereni su ka tome da se zadrži preostalo stanovništvo, najpre mladi.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара