понедељак, 24.03.2025, 20:59 -> 10:26
štampajJestiva istorija: Šećer
Možemo li da budemo srećni ako pojedemo nešto slatko? Koji šećer treba jesti – žuti ili beli? Da li su veštački zaslađivači zaista zdravi? Kako se prave savršene figure od magičnog šećera? Zašto jedemo slatko kad smo tužni? Zbog čega je istorija šećera – istorija bola?

Šećer je danas toliko dostupan da nam je teško zamisliti koliko je zapravo istorija šećera – istorija bola, trgovine robljem, teškog rada, industrijske revolucije, napretka moćne industrije hrane. Gigantska trava saharum, odnosno šećerna trska, kultivisana je još u antičko doba u tropskim područjima Azije, a do velike ekspanzije njene proizvodnje došlo je tek u 18. veku sa uspostavljanjem plantaža šećerne trske u Indiji i Americi. Proizvodnja šećera i trgovina tom robom izmenile su kurs ljudske istorije na više načina: uticale su na formiranje kolonija, ekspanziju ropstva, prelazak na najamni rad, na migracije ljudi, sukobe između nacija koje su trgovale šećerom tokom 19. veka, i na etničku kompoziciju i političku strukturu novog sveta. Šećerna trska je u Evropi više od milenijuma ostala malo poznata kultura; šećer je bio retka roba, a trgovci šećerom su bili veoma bogati. Nakon otkrića Amerike to je bila jedna od prvih biljaka koje su Španci raširili sa svojih polja na Kanarskim ostrvima, a zatim Portugalci sa svojih polja na Madeiri.
Neki stručnjaci šećer čak nazivaju otrovom koji nas ubija. Da li je moguće da su slatkiši u kojima uživamo zaista toliko štetni? Prirodni šećer, koji daje sladak ukus voću, ponekom povrću i mleku, savršeno je zdrav. Nema potrebe da se lišavate deserta – ali ipak treba da budete oprezni sa šećerom.
Izrada skulptura od šećera je umetnost nastala unutar poslastičarstva koja podrazumeva korišćenje šećera za kreiranje složenih oblika, scena, tekstura i šara. Zahvaljujući mašti i dobroj tehnici, poslastičari od šećera stvaraju gotovo sve što se može zamisliti. Zbog krhke prirode tih figurica, ova umetnička forma zahteva izuzetnu praksu i strpljenje. Izgled torte i kolača će pokazati umeće i trud koji ste uložili u samu dekoraciju. Da bi vam omiljeni slatkiši zablistali, a svi ostali bez daha pred vašim dekoracijama, iskoristite naše savete za ukrase i glazure. Otkrijte novu dimenziju ukrašavanja. Oslobodite maštu i uživajte u pripremi. Poslastičarstvo je takvo da se uvek možete usavršavati i napredovati, jer se svaki dan sklapaju nove recepture. To je nauka koja nema granice.
Коментари