Trag: Dar pustinje Mohave

Zapad Sjedinjenih Američkih Država. Pustinja Mohave. Među najtoplijim prostorima na kugli zemaljskoj, poput Sahare. U kalifornijskoj Dolini smrti izmerena je 1913. najviša temperatura u Americi, 57 stepeni Celzijusovih. Pustinja Mohave prostire se na teritoriji četiri države: Kalifornije, Nevade, Arizone i Jute.

Površinom od 125.000 kvadratnih kilometara Mohave je sve osim običnog dela planete. Uslovi su među najsurovijima na planeti. Na tom čudnom prostranstvu boje meda su i gotovo najlepši nacionalni parkovi na svetu. Tu su Veliki kanjon, Vatrena dolina, Brajs kanjon, Zion... Gospodari neba iznad ovih zagonetnih klisura su orlovi, a starosedeoci su Indijanci iz plemena Ualapaj i Navaho. Sredinom 16. veka, Vasko de Koronad, tražeći zlato, pronašao je čudo prirode - Veliki kanjon. Čarobni grad, stena sa hramovima, kulama i dvorcima, simbol je Amerike, jedno od sedam prirodnih čuda sveta.

Las Vegas, u srcu pustinje Mohave, je jedna velika iluzija. Ovde vremenske i prostorne granice ne postoje. Sve je grandiozno, spektakularno i prenaglašeno. Za samo dva sata šetnje Stripom, glavnom gradskom ulicom, možete obići čak pet gradova i država na tri kontinenta. I ma gde da krenete kroz prostranstvo, bilo da su to kilometrima nenaseljeni predeli bez kapi vode, zaboravljeni gradovi duhovi pored Rute 66, okamenjeni lavirinti boje vatre i meda, reka Kolorado, Huverova brana, Las Vegas, koji ne spava 24 sata ili su to naši ljudi koji su u Nevadi, Arizoni, Kaliforniji ili Juti svili svoje porodično gnezdo, svuda ćete osetiti darove pustinje Mohave.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво