RTS Lab: Projekti o kojima se priča

Preimplantaciona genetska dijagnostika, lek protiv kovida-19, biorazgradivi stent, proizvodnja kultivisanog mesa - nova su dostignuća naših naučnika.

РТС Лаб: Пројекти о којима се прича РТС Лаб: Пројекти о којима се прича

Tim istraživača sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu jedan je od 200 timova u svetu koji već nekoliko meseci radi na pronalaženju leka protiv kovida 19. Naučnici sa Hemijskog fakulteta rade i na još jednom značajnom projektu: New Smart Synthesis. Gosti RTS Laba su rukovodilac projekta, akademik dr Radomir Saičić, i docent dr Bojan Vulović, jedan od istraživača sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Metoda preimplantacione genetske dijagnostike pruža mogućnost provere DNK embriona koji nosi informacije o genetskim ili naslednim bolestima. O detaljima ove dijagnostičke metode za RTS Lab govore dr Mihajla Đan, redovni profesor i Tamara Živić, naučni saradnik sa Univerziteta u Novom Sadu.

Novinar RTS Lab-a, Rijalda Mujezinović, putem Skajpa bila je na vezi sa Centrom za bioinženjering u Kragujevcu. Na temu biorazgradivih stentova i o ostalim aktuelnim istraživanjima, govorili su dr Nenad Filipović, rektor kragujevačkog univerziteta i Smiljana Tomašević, istraživač saradnik.

Nove informacije na polju ispitivanja alternativnih proteina, o proizvodnji kultivisanog mesa i budućnosti bionženjeringa, kod nas i u svetu, sa RTS Labom podeliće dr Ivana Gađanski, dr Ljiljana Janjušević i doktorand Teodora Knežić sa Instituta "Biosens" u Novom Sadu.

Emisiju su pripremile i vodile Jovana Ćirković i Rijalda Mujezinović.
Urednik emisije je Mirjana Nikolić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво